Ingezonden persbericht


Nr. 119
Hilversum, vrijdag 6 mei 2011

'IK HEB EEN OORLOGSTRAUMA'
Jong, dinsdag 10 mei om 21.25 uur op Nederland 3

Aanstaande dinsdag in Jong, het verhaal van Anke en Erik. Allebei hebben zij een trauma opgelopen ten gevolge van oorlog. Bij beide is ook PTTS geconstateerd, een psychisch ziektebeeld, veroorzaakt door traumatische ervaringen. Presentator Klaas van Kruistum praat met Anke en Erik over wat zij hebben meegemaakt en hoe zij omgaan met de gevolgen daarvan. Kijk voor meer informatie op www.eo.nl/jong.

Anke is 17 jaar als zij zich bij de landmacht aanmeldt. Direct na het behalen van haar havo-diploma wordt ze uitgezonden naar Bosnië en Irak. Na haar laatste uitzending komt ze erachter dat haar oorlogservaringen en de continue spanning van het militaire leven haar geen moment meer loslaten. Slapeloze nachten, lichamelijke klachten en extreme angsten achtervolgen haar. Ze is bang om naar buiten te gaan en ziet in elke Arabier een groot gevaar. De stoere, zelfverzekerde militair verandert langzaam maar zeker in een onzeker en bang meisje. Tien jaar na haar aanmelding gaat Klaas bij haar op bezoek.

Erik (20) heeft jarenlang zichzelf niet durven zijn ten gevolge van oorlog. Zelf heeft hij niets met het leger. Thuis heeft hij er echter meer van meegekregen dan hem lief is. De vader van Erik diende in Libanon. Als hij na zijn uitzending weer thuiskomt, zijn de gevolgen voor het gezin niet te overzien. Hij is opvliegend en onvoorspelbaar. Erik is continue op zijn hoede voor een nieuwe uitbarsting. In Jong gaat hij voor het eerst de confrontatie aan met zijn vader. Zal Erik eindelijk horen wat zijn vader in Libanon heeft meegemaakt?

Jong, dinsdag 10 mei om 21.25 uur op Nederland 3.

Presentatie: Klaas van Kruistum

---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht