Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Persbericht

Utrecht, 10 mei 2011
Patiënten maken zorg beter

Kwaliteit in Zicht, een samenwerkingsverband van acht grote patiëntenorganisaties, heeft de eerste drie sets kwaliteitscriteria opgeleverd. Daarin staat per aandoening beschreven wat patiënten zelf belangrijk vinden in de zorg. Het betreft kwaliteitscriteria voor artrose, revalidatie bij spierziekten en Von Hippel-Lindau (een erfelijke vorm van kanker). Een van de criteria voor artrose is bijvoorbeeld dat per patiënt wordt vastgelegd wie het aanspreekpunt voor de patiënt is en wanneer en hoe die persoon bereikbaar is. Kwaliteitscriteria voor meer aandoeningen, zoals spataderen en nazorg bij kanker, volgen later dit jaar.

Krachtige stem
Om tot de 'patiëntencriteria' per aandoening te komen, hebben de acht betrokken organisaties allereerst een algemene 'Basisset Kwaliteitscriteria' ontwikkeld, voortbouwend op al bestaande kwaliteitscriteria, gezamenlijke kennis en onderzoek. "Door het ontwikkelen van één taal voor en door de patiëntenorganisaties, kunnen patiënten een krachtige stem laten horen naar verzekeraars en zorgaanbieders over wat zij belangrijk vinden. Om deze stem nog krachtiger te maken, worden ook andere patiëntenorganisaties van harte uitgenodigd gebruik te maken van de verschillende instrumenten die we ontwikkelen binnen het programma Kwaliteit in Zicht", aldus Hans van Laarhoven, een van de projectleiders.

Patiëntenperspectief zichtbaar maken
"Als je verbeteringen in de zorg wilt bereiken vanuit het perspectief van de patiënt, dan moet je samenwerken en zorgen dat je namens zoveel mogelijk patiënten spreekt", stelt Van Laarhoven, Het doel van de samenwerking is de ervaringen te bundelen en de wensen en eisen van patiënten duidelijk op een rij te zetten. "Die willen we vervolgens systematisch over het voetlicht brengen bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders en samen met hen de kwaliteit van zorg verbeteren", aldus Anke Groenen, projectmedewerker. Dit doet het programma door zorgverzekeraars te stimuleren zorg in te kopen die voldoet aan de wensen van mensen met een chronische aandoening. Daarnaast worden de kwaliteitscriteria gebruikt om met zorgaanbieders in gesprek te gaan over verbeteringen in de zorg vanuit het perspectief van de patiënt. Bovendien maakt het programma zichtbaar voor patiënten welke aanbieders zorg leveren die voldoet aan de criteria die patiënten belangrijk vinden. Meer informatie over het programma, evenals de instrumenten, zijn te vinden op www.programmakwaliteitinzicht.nl