Ingezonden persbericht


10 uitgangspunten voor een Nationale Cloud Agenda

Richting geven aan de toekomst van de informatiesamenleving met cloud computing

Haarlem, 10 mei 2011 - Cloud computing staat op de agenda van het bedrijfsleven en de politiek. Nederlandse bedrijven kunnen efficiënter, slagvaardiger, competitiever, 'groener' en - desgewenst - meer grensoverschrijdend ondernemen, dankzij de structurele inzet van software als dienst en andere vormen van cloud computing, die plaats- en tijdonafhankelijk ondernemen en werken mogelijk maken. Ook voor de 1600 Nederlandse overheidsorganisaties, die juist meer met minder moeten doen, zijn gelijksoortige voordelen te behalen. Cloud computing biedt Nederlandse ondernemingen - ook de starters en het MKB - interessante exportkansen.

"Zonder cloud computing geen succesvolle nieuwe manieren van werken, effectieve rampenbestrijding of doelgerichte zorg op afstand. De schier oneindige reeks van noodzakelijke cloud-toepassingen vereist op korte termijn strategisch regeringsbeleid voor cloud computing als onvermijdelijk, maatschappijbreed leveringsmodel voor software en informatie. Daarbij moet nadrukkelijk scheiding worden aangebracht tussen beleid voor de eigen bedrijfsvoering van de overheid enerzijds en de stimulering en eventuele marktordening van cloud-computingdiensten anderzijds." Dat zegt Alexandra Schless, voorzitter van de stichting EuroCloud Nederland.

Intussen bestaan er nog veel onduidelijkheden en belemmeringen op technisch, juridisch en commercieel gebied. De Nederlandse en Europese politiek neemt haar verantwoordelijkheid om cloud computing in goede banen te leiden. EuroCloud is op het hoogste politieke niveau betrokken bij het gestalte geven van de Digitale Agenda van Eurocommissaris mevr. Neelie Kroes.

Stichting EuroCloud Nederland, onafhankelijk kennisnetwerk op het gebied van cloud computing en lokale vertegenwoordiger van de Europese EuroCloud organisatie, wil op nationaal niveau nadrukkelijk een rol spelen in de opinievorming en de discussie over de gewenste richting van cloud computing. De organisatie heeft 10 uitgangspunten geformuleerd die zij bepalend acht bij het creëren van de beste voorwaarden voor de verdere ontwikkeling van de informatiesamenleving met behulp van cloud computing.

Het document Uitgangspunten voor een Nationale Cloud Agenda kunt u hier downloaden.

EuroCloud Europa heeft een 16-punten actieprogramma opgesteld, dat dient als basis voor het beleid van de organisatie. Dat kunt u hier downloaden.

EuroCloud Nederland

Stichting EuroCloud Nederland (2010) is het snel groeiende en onafhankelijke kennisnetwerk van bedrijven, instellingen en individuen met belangstelling voor of belangen in Cloud Computing. Dit zijn gebruikers, aanbieders, overheden, adviseurs en onderzoekers.

EuroCloud NL is het Nederlandse chapter van EuroCloud, de Europese federatie van nationale EuroClouds (www.eurocloud.org).

EuroCloud wil de ontwikkeling van SaaS- en Cloud-diensten in Europa bevorderen en de toepassing ervan stimuleren. EuroCloud moet het zakendoen, het aangaan van technologische relaties en kennisontwikkeling versnellen. EuroCloud zal de Cloud Industry in Europa vertegenwoordigen - rekening houdend met lokale verschillen - en bij uitstek het platform zijn voor de samenwerking met Amerika en Azië. EuroCloud is neutraal en onafhankelijk: dit wil zeggen dat zij partijen aan de aanbod- en aan de vraagzijde adviseert en bij elkaar brengt om best practices te delen en om hun business uit te breiden over het continent.

Informatie over EuroCloud Nederland vindt u op www.eurocloudnl.eu

Volg EuroCloud op Twitter: twitter.com/eurocloud en twitter.com/eurocloudnl