Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VOLWASSEN TOUROPERATOR ZET VERANTWOORDE STAPPEN:
CORENDON RICHT 'DUURZAAMHEID EN INNOVATIE FOUNDATION' OP

Lijnden, 10 mei 2011 - Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Charles Darwins achterkleindochter. Het is slechts een greep uit het gezelschap prominenten dat gisteren aanwezig was bij de lancering van de Corendon Duurzaamheid en Innovatie Foundation - kortweg Corendon Foundation. In het Kurhaus verzamelden zich zo'n 300 Turks-Nederlandse ondernemers, bestuurders, politici en vertegenwoordigers uit het onderwijswezen en de maatschappelijke sector. Tijdens het oprichtingsdiner dat hier plaatsvond werd gesproken over het nut van verduurzaming en deed de Corendon projecten uit de doeken waarmee de stichting zich gaat bezighouden. Hoofddoel is het planten van 1 miljoen bomen, waarvan de eerste 400.000 in 2012 - in het kader van de 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen - worden gerealiseerd.

Druk en duurzaam
Het was een drukke én duurzame boel, gisteren in het Kurhaus. Hier vond de lanceringbijeenkomst plaats van de Corendon Foundation die zich gaat inzetten voor duurzamer toerisme en mentaliteitsverandering. Na het welkomstwoord door Corendon CEO Atilay Uslu en Corendon Foundation voorzitter Ahmet Taskan, sprak de Turkse Ambassadeur Ugur Dogan, de aanwezigen toe. Later was het woord aan ANVR-directeur Frank Oostdam en Sarah Darwin, biologe en achterkleindochter van Charles Darwin. Zij sprak haar waardering uit over het planten van bomen als CO2 compensatie, aangezien zo ook nieuwe ecosystemen vol insecten, vogels en andere kleine dieren ontstaan. Na het hoofdgerecht richtte Staatssecretaris Henk Bleker zich tot de gasten en gaven informatie over de samenwerking tussen Turkije en Nederland op het gebied van duurzaamheid en vluchtcompensatie.

Duurzame inspiratie
Corendon vervoert jaarlijks honderdduizenden reizigers en dat gaat gepaard met schadelijke milieueffecten. De touroperator houdt zich daarom actief bezig met verduurzaming. Zo werd in 2010 CO-2 compensatie voor vakantiegangers geïntroduceerd, die samen met een bijdrage van Corendon wordt gebruikt voor het aanleggen van een bos bij Antalya. Daar komen nu de door de Corendon Foundation gesteunde projecten bij. Zo wordt bijgedragen aan de ontwikkeling van brandstof uit algen (¤25.000), aan de internationale milieu en duurzaamheid olympiade INESPO aan het Cosmicus College (¤25.000) en worden bomen geplant in samenwerking met Staatsbosbeheer (¤5.000). Verder schrijft de stichting jaarlijks een internationale prijsvraag uit voor het meest duurzame en innovatieve project op toeristisch gebied, om talent te inspireren duurzaam te werken. In totaal investeert Corendon jaarlijks ¤100.000 in verduurzaming.

Meer duurzaamheid
"We willen als snelgroeiende toeristische organisatie meer doen aan duurzaamheid dan wat ons vanuit de brancheorganisatie en van overheidswege wordt opgelegd. Veel meer. Daarom hebben we de Corendon Foundation opgericht. Met deze stichting gaan we intensief investeren in diverse nationale en internationale projecten en zodoende duurzame ontwikkeling op de grootst mogelijk schaal stimuleren. Dat is wat ons betreft de enige manier om écht bij te dragen aan de verduurzaming van de toeristische branche. Ik denk dat we altijd zullen blijven reizen, maar ik wil wel dat onze klanten zich bewust zijn van het effect op het milieu. Wij bieden een gemakkelijke en betaalbare manier om de vakantie te compenseren. Reizen gaat door, maar dan wel duurzamer!" aldus Atilay Uslu, CEO van Corendon.

Voor meer informatie zie: http://www.corendonfoundation.nl/