VerkeersInformatieDienst

Veel bekeuringen voor negeren van een rood kruis

10 mei 2011, 15:15
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft heeft gisteren,maandag 9 mei, op de A12 bij Zevenhuizen in tien minuten tijd tien automobilisten bekeurd die daar de rode kruizen negeerden. Een dag eerder schreef de Verkeerspolitie op de A13 bij Den Haag in twintig minuten tijd veertien overtreders op hetzelfde feit. Het rode kruis werd rond 15:15 uur aangevraagd, omdat de bestuurster van een personenauto met accuproblemen op de vluchtstrook was gestrand.

De agenten hadden hun opvallende politieauto met ingeschakelde blauwe zwaailampen ter beveiliging achter het pechgeval gezet en de bestuurster stond veilig achter de geleiderail. Hoewel het rode kruis bijna een halve kilometer terug boven de derde rijstrook in de wegportalen brandde, bleven automobilisten over de afgekruiste rijstrook voorbij rijden.

Zelfs toen de berger was gearriveerd en met ingeschakelde oranje zwaailampen het voertuig aan het optakelen was, reden er nog automobilisten onder het kruis door. De tien overtreders kunnen allemaal een bekeuring van honderdzesentachtig euro verwachten.

De verkeerspolitie houdt extra toezicht op het negeren van rode kruizen op de autosnelweg. Hoewel automobilisten die de rode kruizen negeren omwille van de verkeersveiligheid niet direct met hun gedrag geconfronteerd kunnen worden, zal er in alle gevallen een bekeuring aan de kentekenhouder aan het voertuig volgen.

Hulpverleners zijn voor hun veiligheid en die van degenen aan wie zij hulp verlenen afhankelijk van de signalering op de wegportalen. Het negeren daarvan zorgt voor levensgevaarlijke situaties en in heeft in enkele gevallen zelfs tot aanrijdingen geleid.