Driekwart veiligheidsregio's onvoldoende voorbereid op grote natuurbrand

De meeste veiligheidsregio's in Nederland zijn niet goed voorbereid op het bestrijden van een natuurbrand. Dat is de conclusie van een rapport van de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid, in handen van EenVandaag. Acht van tien onderzochte regio's schieten tekort, terwijl de kans op een onbeheersbare natuurbrand in Nederland groot is. "Dan kan je zeggen dat de brandweer niet adequaat is voorbereid", zegt Allard van Gulik van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).

Geen eenduidige manier van optreden

Uit het rapport blijkt ook dat het aanvragen en leveren van materieel bij natuurbranden niet adequaat gebeurt. Afspraken hierover zijn niet of nauwelijks aanwezig. Verder is de kennis over bosbrandbestrijding in de onderzochte regio's gering en wordt een natuurbrand op teveel verschillende manieren bestreden. Van Gulik (NVBR): "Grote natuurbranden kunnen we alleen bestrijden als we interregionaal gaan samenwerken. We kennen nu geen eenduidige manier van optreden bij de brandweer." Alleen de veiligheidsregio's Noord- en Oost Gelderland en Gelderland-Midden hebben de voorbereiding op natuurbranden goed voor elkaar.

Dood hout

"We hebben ook geconcludeerd dat er te weinig samenwerking is tussen hulpverleningsdiensten en natuurbeheerders en natuurgebruikers", zegt Henny Foederer van de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid. Eén van de twistpunten tussen de partijen is de wijze van natuurbeheer, waarbij de natuur zoveel mogelijk haar gang gaat. Daarbij groeien volgens de brandweer bossen dicht en blijft er dood hout liggen. Vooral dat dode hout is de brandweer een doorn in het oog omdat het als makkelijke brandstof voor vuur dient. De Inspectie vindt dat dit verder onderzocht moet worden.

Het onderzoek naar de voorbereiding op natuurbrandbestrijding werd ingesteld naar aanleiding van de branden op de Strabrechtse heide in 2010. Hierbij ging honderdvijftig hectare bos en heide in vlammen op. In een uitzending van EenVandaag op 5 juli 2010 stelde Van Gulik van de NVBR dat er te weinig materieel voorhanden was om effectief natuurbranden te bestrijden. De uitzending leidde tot kamervragen, waarop het onderzoek werd ingesteld.

Uitzending dinsdag 10 mei 2011 om 18.15 uur op Nederland 1


Noot voor redacties


Voor meer info (