Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I CH T )

's-Hertogenbosch, 10 mei 2011

De Heus Voeders B.V. sponsor van Bosch Young Talent Show

De Heus Voeders B.V. wordt voor drie jaar sponsor van BYTS, de Bosch Young Talent Show. BYTS is het internationale beeldende kunstproject en onderdeel van de meerjaren manifestatie Jheronimus Bosch 500.

Het internationaal opererende familiebedrijf is een van de grootste mengvoederbedrijven in Nederland, met grote kennis van diervoeding, productie en veehouderij. De Heus viert in 2011 haar honderdjarig bestaan. Op termijn wordt de fabriek in 's-Hertogenbosch opgeheven. De gemeente 's-Hertogenbosch zal in de toekomst het terrein waar de fabriek nu is gevestigd, herontwikkelen. De gedachten gaan uit naar creatieve bedrijvigheid, mooi wonen en culturele voorzieningen.

Henk de Heus, president-commissaris, onder wiens leiding het bedrijf zich internationaal heeft gepositioneerd: "De grote passie die mijn vrouw en ik hebben ontwikkeld voor hedendaagse kunst in het algemeen en voor jonge kunstenaars in het bijzonder, sluit naadloos aan bij de opzet van dit belangrijke kernproject van stichting Jheronimus Bosch 500. Ons vertrek uit Den Bosch betekent niet dat wij niet betrokken willen blijven bij het wel en wee van deze mooie stad. BYTS geeft ons de ideale gelegenheid bij te dragen aan het culturele klimaat van de stad met Jheronimus Bosch als inspirerende wereldberoemde inwoner".

Het concept van BYTS is uniek. Jonge kunstenaars worden voorgedragen door gerenommeerde kunstenaar-scouts uit de zogenoemde Bosch-steden, steden die één of meer werken van Jheronimus Bosch in een openbare museale collectie bezitten. De scouts maken een keuze uit de (oud-)studenten onder 30 jaar van beeldende kunstacademies uit hun eigen Bosch-stad. Deze veelbelovende kunstenaars exposeren dit jaar van 17 september tot en met 16 oktober in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Ad 's-Gravesande, intendant van de stichting Jheronimus Bosch 500: "Wij zijn zeer verheugd over deze nieuwe samenwerking. Zowel de betekenis van het gerenommeerde familiebedrijf, als de grote kennis en passie van het verzamelaarsechtpaar Victoria en Henk de Heus, zijn redenen om trots te zijn op De Heus als nieuwe partner voor de stichting Jheronimus Bosch 500."

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, inwoners en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de middeleeuwen.

Noot voor de redactie,