Gemeente Nijmegen

Collegevoorstel

Embargo tot 10 mei 2011

Onderwerp

Overeenkomst over grondexploitatie(anterieur) bouwplan Frans Halsstraat, hoek Paulus Potterstraat Programma / Programmanummer BW-nummer

Grondbeleid / 1032
Portefeuillehouder

H. Kunst
Samenvatting Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr.

OVOM B.V. is eigenaar van het perceel, kadastraal bekend gemeente Hatert, sectie H, nummer 1951, plaatselijk bekend Frans Halsstraat 41 en Paulus Potterstraat 1-3 en kan de eigendom verkrijgen van de percelen, kadastraal bekend gemeente Hatert, sectie H, nummer 2523 en 1953(ged.), plaatselijke bekend Paulus Potterstraat 5 en 7. Door OVOM is een bouwplan ontwikkeld om op genoemde percelen een 6tal stadswoningen te gaan realiseren. Aangezien het bouwplan in strijd is met het vigerende bestemmingsplan, heeft OVOM B.V. de gemeente verzocht om planologische medewerking. De gemeente is in beginsel bereid medewerking te verlenen. Met OVOM B.V. is overeenstemming bereikt over bijgaande(anterieure) overeenkomst.

P330, Maria Verwer, 2718
Datum ambtelijk voorstel

14 april 2011
Registratienummer

11.0008637

Ter besluitvorming door het college


1) Aan te gaan met OVOM B.V. de anterieure overeenkomst aangaande de ontwikkeling van een 6-tal stadswoningen op de percelen, kadastraal bekend gemeente Hatert, sectie H, nummer 1951, 1953(ged.) en 2523, gelegen aan de Frans Halsstraat, hoek Paulus Potterstraat, onder de Leidinggevende voorwaarden en bepalingen zoals opgenomen in bijgevoegde E.T.W.M. Top, P330 (anterieure) overeenkomst. 2) De verantwoording van deze overeenkomst vindt plaats via het Programmamanager project anterieure overeenkomsten( E000018, T002662). W. van Hees Programmadirecteur P. Steijn

Paraaf akkoord

Datum

Alleen ter besluitvorming door het College Besluit B&W d.d. nummer: Paraaf akkoord Bestuursagenda Datum

Conform advies Aanhouden Anders, nl.

Gemeentesecretaris

Portefeuillehouder

Frans Halsstraat-P Potterstraat voorstel aan het College van B (OVOM B V )doc.doc

Collegevoorstel


1

Probleemstelling

OVOM B.V. is eigenaar van het perceel, kadastraal bekend gemeente Hatert, sectie H, nummer 1951, plaatselijk bekend Frans Halsstraat 41 en Paulus Potterstraat 1-3 en kan de eigendom verkrijgen van de percelen, kadastraal bekend gemeente Hatert, sectie H, nummer 2523 en 1953(ged.), plaatselijk bekend Paulus Potterstraat 5 en 7. Door OVOM is een bouwplan ontwikkeld om op genoemde percelen een 6-tal stadswoningen te gaan realiseren. Aangezien het bouwplan in strijd is met het vigerende bestemmingsplan, heeft OVOM B.V. de gemeente verzocht om planologische medewerking. De gemeente is in beginsel bereid medewerking te verlenen. Met OVOM B.V. is overeenstemming bereikt over bijgaande (anterieure) overeenkomst.
2 Juridische aspecten

Het onderhavige bouwplan betreft een bouwplan in de zin van artikel 6.12 Wro juncto artikel 6.2.1. Bro, zodat de wettelijke bepalingen inzake grondexploitatie van toepassing zijn. Dit betekent dat er een exploitatieplan dient te worden vastgesteld, tenzij het kostenverhaal anderszins is verzekerd, dat wil zeggen door middel van het sluiten van een anterieure overeenkomst over grondexploitatie. Op grond van artikel 6.24 Wro kunnen in een dergelijke overeenkomst bepalingen worden opgenomen over een financiële bijdrage aan de grondexploitatie en de verrekening van planschade welke voor vergoeding in aanmerking komt. Tevens kunnen daarin nadere locatie-eisen worden gesteld, zoals regels voor werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken, de aanleg van nutsvoorzieningen en het inrichten van de openbare ruimte.
3 Doelstelling

Met het sluiten van een anterieure overeenkomst kan in het kader van de bestemmingsplanherziening de vaststelling van een exploitatieplan komen te vervallen.
4 Argumenten

Met het aangaan van de onderhavige anterieure overeenkomst wordt niet alleen het verhaal van de gemeentelijke plankosten geregeld, maar ook de eventuele kosten van planschade, kosten archeologie en kosten m.b.t. bommen en granaten. Daarnaast is overeengekomen dat op eigen terrein voldoende parkeerplaatsen voor bewoners, bezoekers en personeel dienen te worden aangelegd en in stand gehouden. Voorts is overeengekomen dat er een groene erfafscheiding tussen het exploitatiegebied en de daaraan aan de achterzijde belendende percelen wordt aangelegd en in stand gehouden. Tenslotte is bepaald dat eventuele herstelkosten c.q. kosten herinrichting van het aangrenzende openbaar gebied voor rekening zijn van de exploitant.
5 Klimaat

N.v.t.

6 Financiën

Voor de financiële afwikkeling van de (verkorte) anterieure overeenkomsten is een apart projectnummer geopend. Op dit nummer (E000018, T002662) wordt enerzijds de ontvangen bijdrage(in dit geval 24.000,-) en anderzijds de kosten die gepaard gaan met de bestemmingsplanherziening en de anterieure overeenkomst verantwoord. Indien en voor zover de kosten met betrekking tot de procedure van de bestemmingsplanherziening meer zijn dan 15.000, - komen deze meerkosten voor rekening en risico van afdeling Stadsontwikkeling.

Collegevoorstel


2

7

Communicatie

Dit voorstel dient tot 10 mei 2011 niet openbaar te worden (embargo) en verder met het oog op het belang dat de betrokkene erbij heeft om als eerste kennis te nemen van de informatie. Binnen 2 weken na ons besluit om de onderhavige overeenkomst aan te gaan zal als gevolg van artikel 6.24 lid 3 Wro hiervan publicatie plaatsvinden in het huis- en huisblad de Brug, terwijl op grond van artikel 6.2.12 Bro een zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst gedurende 6 weken in het Open Huis ter inzage zal worden gelegd. 8 Uitvoering en evaluatie

Na besluitvorming zal de eigenaar/exploitant op de hoogte worden gesteld van het gemeentelijk besluit. Indien wordt besloten de anterieure overeenkomst aan te gaan, zal bij deze kennisgeving de nota m.b.t. de financiële bijdrage worden gevoegd met het verzoek deze binnen één maand te betalen. 9 Risico

N.v.t. Ter inzage: anterieure overeenkomst