Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

10 mei 2011

TOPELL ENERGY ZET BIO-AFVAL OM IN HOOGWAARDIGE BRANDSTOF

Vervanger voor steenkool

wint WNF-Cleantech Star

AMSTERDAM - De WNF-Cleantech Star Award 2011 is toegekend aan Topell Energy. Het bedrijf zet biomassa uit reststromen, zoals snoeihout, om in een hoogwaardige brandstofkorrel die probleemloos gebruikt kan worden als vervanger van steenkool in energiecentrales.. Gebruik van deze brandstof leidt tot een CO2-reductie van ruim 80 procent bij de productie van elektriciteit en warmte.

Het winnende bedrijf ontwikkelde een procedé waarbij biologisch restmateriaal in enkele minuten wordt gedroogd en via een thermochemisch proces wordt omgezet in een hoogwaardige brandstofkorrel. Dit proces wordt bij voorkeur uitgevoerd op de plaats waar de biomassa beschikbaar is, omdat het product ruim de helft minder weegt (door het drogen) dan de natte grondstof. Het vervoer wordt daarmee goedkoper en minder vervuilend.

De brandstof is overigens niet alleen toepasbaar om warmte en elektriciteit op te wekken, maar op termijn ook bij de productie van cement en staal.

De WNF-Cleantech Star is de prijs voor het meest veelbelovende bedrijf dat nu en in de toekomst een grote bijrage levert aan de overgang naar een duurzame energiehuishouding. Met deze prijs wil het WNF een positieve bijdrage leveren aan de positie van de cleantech-sector. De uitreiking van de prijs wordt ondersteund door de werkgeversorganisatie FME-CWM, die ook in de jury zit. (De jury bestond verder uit deskundigen van Rabobank, ECN, Ecofys en de vorige winnar: Priva.)

De jury kijkt niet alleen naar de klimaat-effecten van het product, maar ook naar de financiële basis van het bedrijf en de bedrijfsvoering. Topell Energy heeft op dit moment één fabriek waar de brandstof wordt vervaardigd. Het plan is om in 2015 minstens 10 fabrieken wereldwijd operationeel te hebben.

////////////////////