Ingezonden persbericht


MuseumWacht transporteert 800 kunstwerken Ko van de Ree

Het transport

800 kunstwerken van de kunstenaar Ko van de Ree moestenvervoerd worden. Na een inventarisatie te hebben gemaakt van de hoeveelheid kunst die aanwezig was in het gebouw is er gekeken hoe dit het beste mogelijk was om deze te vervoeren. De 400 schilderijen, 200 aquarellen, 30 boekendozen en 30 tinnen vazen konden op locatie worden ingepakt en met een vrachtwagen simpel vervoerd worden. De 200 enorme beelden in de tuin zorgde voor iets meer kopzorgen. Met een grote kraan zijn alle beelden over het dak van de woning heen getild. Waarna ze eindelijk getransporteerd konden worden naar Friesland. Dit heeft nog veel moeite gekost maar na een lange reis zijn de stukken van Ko van de Ree aangekomen in Friesland.

Wie was Ko van ree

Ko van de Ree (1934-2010) was naast schei- en natuurkundige ook een kunstenaar. Hij maakte als beeldend kunstenaar veel indrukwekkende schilderijen, beelden en tekeningen. Dit deed hij allemaal in een eenvoudig rijtjeshuis in Nuenen, waar hij vanaf 1968 woonde. Zijn gehele oeuvre stond dan ook in zijn huis in Brabant toen deze vervoerd moest worden naar Friesland. MuseumWacht heeft de gehele collectie overgebracht van Nuenen naar Friesland.

De werken van Ko van de Ree waren erg
divers, ze varieerden van passie en schoonheid tot agressie en kwaadaardigheid. Zijn hele leven met alle emoties zijn in deze stukken verwerkt. Bij leven zocht Ko van de Ree geen bekendheid. Hij had slechts één expositie in het Letterkundig Museum in Den Haag. En een overzichts tentoonstelling in het Kempenland Museum in Eindhoven. Dit is de reden dat vrijwel al zijn werken nog bij elkaar zijn. Op initiatief van zijn dochters werd in 2009 de stichting Ko van de Ree opgericht die nu zorg draagt voor het transport en de opslag in Friesland. De stichting wil het werk zichtbaar maken. Er zullen tentoonstellingen komen met de werken
van Ko van de Ree.
Een kleine selectie van zijn werken zal op de website www.kovanderee.nl gezet worden. Een deel van de beelden zal permanent tentoongesteld worden in delenvan de tuin.