Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

10 mei 2011, Utrecht

------

Rechter wil einde aan staking bij shagproducent ITG

"De onvrede is hiermee niet verdwenen"

De rechtbank in Utrecht heeft zojuist bevolen dat er een einde moet komen aan de staking bij shagproducent Imperial Tobacco Group (ITG) in Joure. "Een teleurstellende uitkomst, maar hier leggen we ons niet bij neer", reageert onderhandelaar Johannes Osinga van CNV Vakmensen.

"Uiteraard respecteren we de uitspraak van de rechtbank. We zullen de actievoerders vragen om morgen weer aan het werk te gaan", zegt Osinga. "Maar als de directie van ITG denkt dat hiermee de zaak is afgedaan, dan zit men ernaast. Want de mensen gaan straks met een kwaaie kop weer aan het werk. De onvrede is hiermee niet verdwenen; de onrust duurt voort."

Op dit moment is er volgens Osinga slechts een uitspraak van de rechtbank, dat de staking moet worden beëindigd. "We kennen de argumenten nog niet, dus die zullen we eerst moeten bestuderen. En daarna gaan we ons beraden op de volgende stappen. Want zolang dit niet goed wordt opgelost, sluimert er onderhuids een grote onvrede. Dat is niet goed voor de arbeidsverhoudingen in het bedrijf. Het is spijtig dat de directie compleet voorbijgaat aan wat dit met de mensen doet."

Vanavond om 19.30 uur is er in actiecentrum 'Het Haske' in Joure een bijeenkomst met de leden, waar Osinga tekst en uitleg zal geven.

Achtergrond conflict

Het conflict draait om een verschil van mening over de beloning in de nieuwe cao. "We hebben een cao afgesproken van drie jaar, met een loonsverhoging van in totaal ruim 6 procent. Maar de directie wil een uitzondering maken voor een groep van zestig werknemers, die nu nog een persoonlijke toeslag hebben. Zij krijgen geen verhoging van hun periodiek, maar moeten eerst die persoonlijke toeslag opeten. Wij hebben uitgerekend dat dit hen 2 procent salarisverhoging scheelt vergeleken met de rest. Dat is niet eerlijk, en ook in strijd met eerdere afspraken. Wij vinden dat de directie die beslissing moet terugdraaien en iedereen dezelfde loonsverhoging moet geven."

Bij ITG in Joure werken ongeveer 300 mensen.