D66

dinsdag 10 mei 2011

Europese Commissie als waakhond van Schengen

Europarlementslid Sophie In ´t Veld (D66) wil dat de Europese Commissie criteria vaststelt om te bepalen óf en waar grenscontroles (tijdelijk) heringevoerd mogen worden.

Dit stelt het Europarlementslid naar aanleiding van het debat dat het Europees Parlement hier vandaag in Straatsburg over voerde.

Lidstaten bepalen nu eigen criteria grenscontroles

Controle aan de grens mag sinds het akkoord van Schengen alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid van een lidstaat in gevaar is. In ´t Veld: ´Het probleem hiermee is dat lidstaten op dit moment nog zelf kunnen bepalen of omstandigheden uitzonderlijk genoeg zijn om grenscontroles opnieuw in te voeren. De spanningen tussen Italië en Frankrijk over de opvang van migranten uit Tunesië tonen aan dat dit huidige systeem niet werkt.´

Onafhankelijke toestemming voor controles

D66 pleit er daarom voor dat het Schengen-akkoord, het verdrag dat vrij verkeer van personen in Europa garandeert, juist verder wordt versterkt. ´Door de EC te laten bepalen of een bepaald land grenscontroles mag uitvoeren, worden Europese afspraken gewaarborgd. Het gevaar dat bijvoorbeeld schuilt in beslissingen van lidstaten die vlak voor nationale verkiezingen zitten, wordt hiermee afgewend´, aldus In ´t Veld. Intussen overweegt ook de Deense regering weer grenscontroles in te voeren aan de grens met Duitsland. D66 vindt deze ontwikkelingen zorgelijk. "Een Europa zonder binnengrenzen is de garantie voor vrij verkeer van personen, één van de pijlers onder de Europese eenwording. Dit moet recht overeind blijven".