Stichting Vluchteling stuurt noodhulpgoederen naar Ivoorkust

Persbericht van Stichting Vluchteling giro 999

EMBARGO TOT WOENSDAG 10 MEI 0.01u
Vanaf Schiphol vertrekt woensdagvond een speciale vlucht met 12 ton aan noodhulpgoederen voor Ivoorkust. Stichting Vluchteling stuurt de goederen naar het land om tienduizenden vluchtelingen snel van direct noodzakelijke hulp te voorzien. Het gaat om tentzeil, waterpompen, waterzuiveringstabletten en materialen om latrines te bouwen. De hulpgoederen liggen opgeslagen in Rotterdam.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, bezocht het Westen van Ivoorkust vorige week, samen met voormalig politica Femke Halsema. Ze bekeken de vluchtelingensituatie die is ontstaan na het geweld dat oplaaide na de presidentsverkiezingen in het land. Ter plekke werd een groot gebrek aan hulp geconstateerd. Tineke Ceelen: "Vele mensen hebben zeiltjes nodig om zelf een onderkomen te kunnen bouwen, zeker nu het regenseizoen begint. Verder is er een tekort aan schoon drinkwater, onder andere omdat er tijdens het geweld lijken van mensen in waterputten zijn gegooid. Doordat mensen in grote groepen bij elkaar zitten is er ook een tekort aan sanitaire voorzieningen." Met de hulp bereikt Stichting Vluchteling 43.500 vluchtelingen.

Stichting Vluchteling kiest ervoor om de hulp zo snel mogelijk per vliegtuig ter plaatse te krijgen. Ceelen: "Door de oorlog van de afgelopen maanden zijn veel aanvoerroutes afgesneden geweest. Er is daardoor een enorm gebrek aan hulpgoederenen in het land. Zeker met het regenseizoen voor de deur is er daarom haast geboden om in actie te komen." De hulpgoederen liggen opgeslagen in Rotterdam.

Vanuit Ivoorkust is verslag uitgebracht aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken en om hulp gevraagd bij een transport van goederen op zo kort mogelijke termijn. Het Ministerie heeft navraag gedaan bij de Verenigde Naties over de ernst van de noodsituatie en over de effectieve mogelijkheden van distributie van de goederen. Na dit contact heeft het Ministerie voortvarend en met groot gevoel voor urgentie gereageerd en ervoor gezorgd dat het transport naar Ivoorkust nog deze week plaats kan vinden.

Het vliegtuig vertrekt woensdagavond vanaf Schiphol en zal donderdagochtend de hulpgoederen afleveren in de stad Man in het Westen van Ivoorkust.

Links:
http://www.vluchteling.org
Organisatie info:

Stichting Vluchteling giro 999

Het is voor medi a mogelijk om voor vertrek opnamen te maken van de hulpgoederen in het distribut iecentrum in Rotterdam. Dit kan woensdagochtend tussen 11.00 en 13.00 uur. Indie n u hierbij aanwezig wilt zijn kunt u contact opnemen met Herman Volker, Communi catiemedewerker Stichting Vluchteling, op 06-273 898 19.