Mayhan Meets Freedom, filmdebat op dinsdag 10 mei in LUX Nijmegen


Met trots presenteert Mayhan Students in samenwerking met COS Gelderland en LUX Nijmegen een filmdebat met als thema "vrijheid"

NIJMEGEN, 20110506 -- Mayhan Students organiseert een filmdebat in het kader van 4 en 5 mei. Na vertoning van de documentaire ‘Afghan Star’ volgt een discussie tussen een deskundig panel en het publiek over ‘vrijheid’. Wat zijn de vrijheden voor Afghanen (m/v) op dit moment? Wie hebben daarin een verantwoordelijkheid? En waar liggen kansen en mogelijkheden voor het waarborgen van elementaire vrijheden voor (jonge) Afghanen in de toekomst? Gespreksleiding is in handen van Qader Shafiq, beleidsmedewerker van COS Gelderland. Dinsdag 10 mei / LUX Nijmegen / aanvang 18:00 uur / entree €5 (studenten €3) / reserveren via 0900 - 5 89 46 36

 ‘Mayhan Meets…’

Regelmatig haalt Afghanistan het nieuws vanwege aanslagen, armoede, oorlog en de Taliban. Maar Afghanistan is zoveel meer, het heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Juist deze andere kant wordt belicht in ‘Mayhan Meets…’: een nieuw programma van Mayhan Students (het Afghaanse netwerk voor studenten en jonge professionals in en rond Nijmegen) waarin telkens een Afghaans thema centraal staat. Dit kan een interessante documentaire, (korte) film of discussie zijn, maar ook een waar gebeurd verhaal of tentoonstelling. In de wereld van ‘Mayhan Meets…’ komen kunst, cultuur, actualiteit en debat samen.

Overal ter wereld kent men de roep naar vrijheid: het recht om te denken, doen, zeggen en leven zoals je wilt. Nederland is niet altijd zo vrij geweest zoals nu. Op Bevrijdingsdag staan we stil bij de vrijheden die we nu hebben en hoe we die verworven hebben. We denken daarbij ook aan de vrijheid van anderen in de wereld. Na de val van de Taliban heerste in Afghanistan grote vreugde. Er mocht weer muziek worden gemaakt en geluisterd, de vrijheid van mensen werd niet langer ingeperkt. In de prachtige documentaire Afghan Star wordt op indringende wijze uitgebeeld hoe Afghanistan omging met die vrijheid bij de eerste echte Afghaanse Idols. Vrouwen grepen hun kans om letterlijk hun roep naar vrijheid te laten horen. Dat maakte veel los in de Afghaanse maatschappij.

Onlangs werd bekend dat Osama Bin Laden, dé belichaming van ‘the Enemy of Freedom’ gedood is. Het Westen voerde een strijd voor de vrijheid van de Afghaanse bevolking. Wat merkt de Afghaanse bevolking van deze strijd in hun omgeving? Op welke manier voeren zij hun vrijheidsstrijd? Na afloop va de film gaat een deskundig panel hierover in gesprek met de zaal.

Houd jij van mooie documentaires, vind je het leuk om mee te denken over vrijheid of ben je geïnteresseerd in andere culturen? Noteer dan ‘Mayhan Meets… Freedom’ in je agenda!

Dinsdag 10 mei / LUX Nijmegen / aanvang 18:00 uur / entree €5 (studenten €3) / reserveren via 0900 - 5 89 46 36 (kassa LUX)





Mayhan Students