KRO

KRO's Goudmijn: Emotioneel weerzien

Uitzenddatum: 11/05/2011

Een schat aan waargebeurde verhalen

In deze aflevering van Goudmijn (11 mei, 18.25u, Ned.2) kijken we met Kapitein Martin Remeeus terug op het dramatische reddingsverhaal van een zinkend bootje dat dit voorjaar werd uitgezonden. Samen met zijn collega's Gerben Verheul en Nico Postma redde Martin in een kolkende Adriatische zee een vissersbootje in nood. Op `t scheepje, geschikt voor maximaal dertig personen, bleken tot zijn verbijstering 263 Afghaanse vluchtelingen opeen gepakt te zitten, waaronder families met baby's. Duizenden dollars hadden ze betaald aan mensensmokkelaars, in de hoop een betere toekomst te verkrijgen. Maar wat volgde was een nachtmerrie op zee. Terwijl de drie helden honderden levens redden, waren ze getuige van afschuwelijke taferelen. Martin heeft na deze uitzending de geredde families opgezocht in Athene, om te kijken hoe hij ze op weg kan helpen naar een betere toekomst. Met Karin blikt hij terug op dit emotionele weerzien.

Jelle Lugten (19) was begin dit jaar een groot wielrentalent. Hij stond op het punt om prof te worden. Maar tijdens een wielerwedstrijd in Frankrijk ging het mis. "Tijdens de afdaling kwam er opeens een auto ons tegemoet. De auto had de stoptekens genegeerd. Hij kwam met 80 km per uur omhoog, wij reden met 60 km per uur naar beneden. Hij heeft me frontaal aangereden." Jelle ligt 5 dagen in coma en zijn rug is op 3 plaatsen gebroken. De doktoren verwachten dat hij nooit meer zal wielrennen. Maar wat Jelle vervolgens overkomt, noemt hij zelf "één groot mirakel!". Slechts een half jaar later koerst Jelle weer af op de top."Ik heb gekeken naar renners die ook iets ergs hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld Contador. Dieheeft ook hersenletsel opgelopen en tien dagen in coma gelegen. En Lance Armstrong natuurlijk. Zij zijn er sterker dan gemiddeld uit gekomen. Dat is voor mij een inspiratie."

Ook in Goudmijn het verhaal van muzikant Wijnand Boon (33) die zo boos is over de kersttoespraak van Koningin Beatrix dat hij een missie is begonnen om Hare Majesteits ongelijk te bewijzen. De koningin vertelde in haar speech dat `social media' als Hyves, Facebook en Twitter de afstand tussen mensen vergroot. Wijnand is van mening dat `social media' de afstand juist verkleint. Wijnand heeft zijn huis en baan opgezegd en is begonnen aan een anderhalf jaar durende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem. Enkel gebruikmakend van Facebook, Twitter en YouTube zal hij zijn reis plannen. Zo upload hij oproepen voor een slaapplek op sociale netwerksites, in de hoop dat een vreemdeling dit leest en iets voor hem zal betekenen.

In KRO's Goudmijn worden de komende weken de mooiste en meest aangrijpende verhalen van het afgelopen seizoen. In elke aflevering gaat Karin de Groot terug naar één van haar gasten om te horen welke impact de uitzending heeft gehad op de gast en haar omgeving.

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken.

KRO's Goudmijn, woensdag 11 mei om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondag om 18.00 uur op Radio 2.