Gemeente Almere

Koggefeest in de Kruidenwijk op 11 mei

03-05-2011

Op woensdag 11 mei is er een groot middeleeuws feest voor jong en oud in de Kruidenwijk. Wethouder Berdien Steunenberg onthult om 10.30 uur een speciaal informatiebord over de kogge, een middeleeuws schip dat in 1986 in de Kruidenwijk is gevonden. Daarna doen alle 600 basisschoolleerlingen uit de wijk een middeleeuwse dans. Met deze feestdag en lessen op de scholen in de omgeving, willen we de bewoners laten kennismaken met de unieke archeologie van de stad, die heel dichtbij is in de eigen wijk.

In de ochtend is er een programma voor de schoolkinderen en vanaf 12.30 uur tot 17.00 uur zijn alle wijkbewoners en geĂŻnteresseerden welkom om een kijkje te komen nemen. Het feest is gratis. Er zijn middeleeuwse activiteiten voor jong en oud zoals muziek, een verhalenverteller en een ridder met paard en zijn gevolg. Ook wordt er door de archeologen uitleg gegeven over het koggeschip dat in de wijk is gevonden. Met een speciale Koggefeestkaart kan aan de activiteiten worden deelgenomen en is na deelname een presentje te krijgen.

De kogge

Het scheepswrak van de kogge is het oudste schip tot nu toe gevonden in Almere. Er staat zelfs een kogge in het stadswapen van Almere. Het schip dateert uit de Middeleeuwen, van ongeveer 1430, en was een transportschip dat over de Zuiderzee voer. Aan boord zijn veel interessante dingen gevonden, zoals een klepper, een ruiterspoor, zilveren munten en gereedschap. Zelfs de botten van een volwassen man, waar aan te zien is dat hij scheurbuik had. In 1986 is het schip door archeologen opgegraven en helemaal onderzocht. Op de locatie is niets meer te zien is van het schip, wordt er nu een informatiebord onthuld. Zo wordt de geschiedenis van de stad zichtbaar.

Wedstrijd

Wat is er eigenlijk met het schip gebeurd? Waarom is het gezonken? Wie was er aan boord? Doe mee aan de wedstrijd en maak een tekening of een mooi verhaal. Vijf tekeningen en/of verhalen worden gebruikt om het informatiepaneel aan te vullen dat wordt onthuld in 2012. De inzending kan tot eind 2011 gestuurd worden naar Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere. Het contactadres is te vinden op www.almere.nl/archeologie.

Waar

Het Koggefeest is op het grote grasveld aan de kruising Cypergrasweg/ Dadelklaverstraat. Het beste is om lopend, met de fiets of de bus (lijn 5 of 6) te komen. Vanaf halte Kruidenwijk-Oost is het 5 minuten lopen naar het wijkfeest. Er zijn geen parkeerplekken.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.almere.nl/archeologie of bij Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere, telefoonnummer 14036.