Waterschap Reest en Wieden


Nederland Waterland

Alle scholen krijgen de Bosatlas Nederland Waterland

Aanstaande woensdag 11 mei vindt de officiële overhandiging van de Bosatlas van Nederland Waterland plaats aan het middelbaar onderwijs. In onze eigen regio gebeurt dit 's ochtends om 09.30 uur op de RSG Tromp Meesters in Steenwijk. Daar overhandigt de 14-jarige Jeugdwaterschaps-bestuurder Aranka van Dalen, samen met dijkgraaf Marga Kool de Bosatlas aan de leraar Aardrijkskunde.
's Middags om 12.30 uur doet de dijkgraaf van het waterschap Reest en Wieden nogmaals een uitreiking op het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Daar gaan havo/vwo leerlingen vervolgens gelijk van start met een technasiumopdracht voor het waterschap, waarbij zij de waterhuishouding in hun eigen woonomgeving moeten onderzoeken.

Jeugd en water, water en jeugd. Dit lijkt in ons laag gelegen land een vanzelfsprekende combinatie, maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo. Watereducatie kan niet zonder onderwijs en onderwijs niet zonder watereducatie. Voor de generatie die nu naar school gaat, zijn droge voeten en schoon water net zo belangrijk als voor hun ouders en grootouders. Bovendien is in de toekomst grote behoefte aan gemotiveerde en deskundige professionals in de watersector. Daarom is het belangrijk dat middelbare scholieren tijdens de aardrijkskundeles leren hoe belangrijk water voor ons land is. Een uitstekend hulpmiddel daarbij is de Bosatlas van Nederland Waterland, een uitgave van Noordhoff Uitgevers te Groningen.

Deze actie is mogelijk gemaakt door samenwerking Nederlandse overheden

De Bosatlas van Nederland Waterland is een atlas waarin de veelzijdige relatie van Nederland met water centraal staat. Meer dan veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven werkten mee aan dit overzichtswerk. Prins Willem-Alexander schreef het voorwoord. Gelet op het belang van deze atlas voor het onderwijs ontvangen alle middelbare scholen in Nederland een set van deze Bosatlas. Dit is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Nederlandse Waterschappen, de gemeente Rotterdam-Gemeentewerken en Rijkswaterstaat Waterdienst.

Honderden kaarten en prachtige luchtfoto's

Nederland is een waterland. De helden uit onze vaderlandse geschiedenis streden tegen het water. Onze economie kan niet zonder havens en rivieren, en recreëren doen we aan de Noordzeekust, op de Friese meren of een Waddeneiland. Geen wonder dat ons land uitblinkt in het ontwikkelen en toepassen van kennis over water: of het nu gaat om veiligheid of gezondheid, om dijkenbouw of zuiveringstechnologie, om energie-opslag of ecologie, om het voorkomen van wateroverlast of het verbeteren van de waterkwaliteit. Met honderden kaarten en prachtige luchtfoto's van Karel Tomeï maakt de Bosatlas van Nederland Waterland al deze onderwerpen toegankelijk voor iedere middelbare scholier.