Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Ben Knapen bezoekt Roemenië en Bulgarije

Aankondiging

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken gaat van 11 tot 13 mei op werkbezoek naar Roemenië en Bulgarije.

Hij wil zich in beide landen informeren over de internationale en nationale politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, de juridische hervormingen en de voortgang van de strijd tegen corruptie, en de wederzijdse economische belangen.

De reis begint in Roemenië waar hij woensdag zal spreken met minister Teodor Baconschi van Buitenlandse Zaken, de minister van Justitie en de staatssecretaris voor Europese Zaken. Ook een bezoek aan het Nederlandse bedrijf Kuijkens Logistics (KLG) en een ontmoeting met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijfsleven in Roemenië staan op het programma.

In Bulgarije ontmoet Knapen onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Nickolay Mladenov, vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Tsvetan Tsvetanov en de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken. Ook neemt hij zelf polshoogte bij de post Kaptan Andreevo aan de Turks-Bulgaarse grens van de maatregelen die Bulgarije neemt voor de grensbewaking voor de toetreding tot het Verdrag van Schengen. Op het programma staan verder een bezoek aan de waterzuiveringsinstallatie Novi Iskar die met Nederlandse expertise wordt gemoderniseerd, en een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Nederlands bedrijfsleven.

Nederland onderhoudt al jaren goede diplomatieke en economische banden met beide landen. Belangrijk onderwerp van gesprek zal zijn dat Roemenië en Bulgarije willen toetreden tot het Verdrag van Schengen. Nederland is kritisch en vindt dat de landen daar nog niet aan toe zijn. Hoewel beide landen werk maken van de hervorming van het juridisch stelsel en de strijd tegen corruptie, moet er nog veel gebeuren. Nederland steunt dat bijvoorbeeld met trainingen voor politie en justitie, de verbetering van gevangenissen en gezamenlijke bestrijding van mensenhandel.

Noot voor redacties (