Real-time overzicht branden met onbemande vliegtuigen en helikopters

Persbericht van Nationaal Lucht- en

Ruimtevaartlaboratorium
Amsterdam, 10 mei 2011

Brandweermensen die bij een natuurbrand arriveren, willen het liefst zo snel mogelijk de exacte omgeving van de brand weten, hoe de brand zich ontwikkelt en waar hun collega-brandweermensen zich bevinden. Aan deze informatie ontbreekt het op dit moment nog of de brandweer krijgt de informatie relatief laat. De Fire-Fly is de oplossing voor dit probleem.

Woensdag 11 mei a.s. demonstreert de brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland i.s.m. de Fire-Fly projectpartners op afstand bestuurbare vliegtuigen en helikopters waarmee branden beter kunnen worden bestreden.

De brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt de mogelijkheden van onbemande vliegende waarnemingssystemen en of deze geïntegreerd kunnen worden bij de brandweer. Het Fire-Fly project geeft de brandweercommandanten een real-time overzicht van het incident. Een camera aan boord stuurt beelden naar een crisiscentrum, politie, andere brandweerkorpsen en brandweermannen in het veld, zodat ze branden effectiever kunnen bestrijden. Dankzij Fire-Fly kan de brandweer nog efficiënter optreden en mensen en middelen nog effectiever inzetten.

Binnen dit project is het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR verantwoordelijk voor de technische uitvoering van het waarnemingssysteem. Hieronder valt onder meer het systeemontwerp en de opslag van data.

Het consortium van NLR, Nieuwland, Delft Dynamics, Geodan en VNOG demonstreren het eindproduct op woensdag 11 mei 2011, 11.30 -13.30 (demo plus informatie). Locatie: G4S Delden, Almelosestraat 11, 7495 TG Ambt Delden

Het Fire-Fly project valt onder de Maatschappelijke Innovatie Agenda (MIA) Veiligheid. Deze regeling wordt namens de overheid uitgevoerd door Agentschap NL

*

Links:
http://www.agentschapnl.nl/



Razende Robot Reporter