Gemeente Duiven


Subsidieregeling Vertrouwd Wonen


----------
Het project Vertrouwd Wonen informeert senioren (55+) in Duiven en Westervoort over woningaanpassingen die het gemakkelijker maken om langer zelfstandig te blijven wonen. Vanaf 1 januari 2010 kunt u gebruik maken van de subsidieregeling Vertrouwd Wonen voor eengezinswoningen. Deze subsidie is een tegemoetkoming in de kosten die u maakt voor bepaalde aanpassingen die uw eengezinswoning beter geschikt maken om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. De subsidieregeling is bedoeld voor huiseigenaren én huurders van Vivare in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder met een eengezinswoning in de gemeenten Duiven en Westervoort.

Doe de huistest
Op www.vertrouwdwonen.net kunt u uw woning testen op toegankelijkheid, comfort en veiligheid. Daarna krijgt u een gratis advies thuis gestuurd, voorzien van een kostenoverzicht en informatie over deze subsidieregeling. U kunt ook een huisbezoek aanvragen om de huistest samen met de adviseur Vertrouwd Wonen te maken.

Voorwaarden? Meer informatie?
De voorwaarden en de lijst met subsidiabele aanpassingen zijn te vinden op www.vertouwdwonen.net en zijn ook verkrijgbaar via het Loket WWZ. De adviseur Vertrouwd Wonen kan u helpen bij het aanvragen van deze subsidie. Via het loket WWZ kunt u een afspraak maken met de adviseur Vertrouwd Wonen, t. 0900 - 279 1111.

Subsidieregeling Vertrouwd Wonen
Voor aanpassen uw eigen woning kunt u gebruik maken van de subsidieregeling Vertrouwd Wonen. Deze subsidie vergoedt een deel van de kosten die u maakt om uw eigen eengezinswoning beter geschikt te maken om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Voor wie is de regeling bedoeld?
De subsidieregeling is bedoeld voor huiseigenaren in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder die voldoen aan de volgende voorwaarden:
* U woont in Westervoort, Duiven, Groessen of Loo;
* U bent op het moment van aanvragen 55 jaar of ouder;
* U bent eigenaar én bewoner van de eengezinswoning waarvoor een woningadvies*1 is afgegeven;
* Het woningadvies*1 is opgesteld en/of gecheckt door de adviseur Vertrouwd Wonen*2 in de periode van 1 december 2009 tot en met 31 oktober 2011;
* Uw eengezinswoning voldoet aan de volgende criteria:
* de bad- en slaapkamer bevinden zich op dezelfde verdieping
* de badkamer voldoet aan de volgende minimale maatvoering: 1,8m bij 2,0m (circa 3,6m2)
* de slaapkamer voldoet aan de volgende minimale maatvoering: 2,9m bij 4,1m (circa 12m2)
* U heeft voor de betreffende eengezinswoning in de afgelopen twee jaar geen subsidie ontvangen uit de Subsidieregeling Vertrouwd Wonen;
* De subsidie bedraagt 20% van de kosten voor het aanbrengen van één of meerdere maatregelen uit de Lijst met Maatregelen Duiven-Westervoort 2011*3 met een maximum van ¤ 500,- per subsidieaanvraag (incl. BTW);
* U kunt ervoor kiezen om de aanpassingen zelf aan te brengen of door een erkend bedrijf uit te laten voeren (per aanvraag kiest u voor één van deze opties);
* Past u uw eengezinswoning zelf aan of laat u dit doen door kennissen of familie, dan komen alleen materiaalkosten in aanmerking voor subsidie;
* U bent vrij in de keuze van een bedrijf voor het uitvoeren van de werkzaamheden of voor het aanschaffen van de materialen. U kunt ook kiezen uit de Lijst met Bedrijven *4;
*1 Een woningadvies is een boekje met de resultaten van de Huistest en een persoonlijk advies over welke aanpassingen úw woning beter geschikt maken voor de toekomst. U ontvangt het woningadvies per post binnen twee weken na het maken van de Huistest op www.vertrouwdwonen.net
*2 Een Adviseur Vertrouwd Wonen is een vrijwilliger die is opgeleid om huisbezoeken af te leggen en advies te geven over woningaanpassingen.
*3 Lijst met Maatregelen Duiven-Westervoort 2011 is een lijst met 27 aanpassingen die in het jaar 2011 aanmerking komen voor de subsidie.
*4 Lijst met Bedrijven; Op deze lijst staan bedrijven die op de hoogte zijn van het project Vertrouwd Wonen en zich conformeren aan de doelstelling van het project. Deze lijst is geen selectie op basis van kwaliteit en geeft geen advies. Deelnemers aan het project Vertrouwd Wonen kunnen ook kiezen voor een bedrijf dat niet op deze lijst staat.

Aanvraagperiode
Om in aanmerking te komen voor subsidie neemt u contact op met de adviseur Vertrouwd Wonen. U kunt de adviseur bereiken via het Loket WWZ, telefoonnummer: 0900 - 279 1111. De adviseur helpt u bij het maken van de Huistest en bij het aanvragen van de subsidie. Subsidieaanvragen kunt u indienen tot en met 31 december 2011, 12.00 uur.

Subsidiepot 2011
Per jaar heeft de gemeente Westervoort 10.000 euro en de gemeente Duiven 15.000 euro gereserveerd voor de subsidieregeling. Met dit bedrag kunnen er jaarlijks minimaal 50 koopwoningen in Duiven en Westervoort subsidie krijgen. Als de subsidiepot leeg is, wordt uw aanvraag in het volgende jaar op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

Hoe ontvang ik de subsidie?
Als het werk klaar is neemt u contact op met de adviseur Vertrouwd Wonen en vult u (samen) het 'Subsidie aanvraag- en vaststellingsformulier' in. Dit formulier kunt u downloaden van de website www.vertrouwdwonen.net of ophalen bij het Loket WWZ in uw gemeente. Met dit formulier vraagt u om de subsidie vast te stellen en het bedrag binnen 4 weken over te maken op uw bankrekening. Bij het formulier stuurt u de originele factuur of de kassabon(nen) mee. Invullen kan niet digitaal; u moet het formulier invullen en met de gevraagde bijlagen opsturen naar het Loket WWZ: Loket WWZ Duiven - Westervoort
'Subsidieregeling Vertrouwd Wonen'
Antwoordnummer 6001
6920 ZX DUIVEN
Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Een postzegel is niet nodig.

Houdt u wel rekening met het volgende?
Het onderhoud en de eventuele aanspraak op garantie van de aangebrachte woningverbeteringen zijn uw eigen verantwoordelijkheid, ook wanneer u hiervoor een financiële bijdrage heeft ontvangen vanuit de subsidieregeling Vertrouwd Wonen. De gemeente kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor (in)directe gevolgen van het woningadvies en/of de aangebrachte woningverbeteringen.

Ook voor huurders van Vivare!
Bent u huurder van Vivare: sinds 1 januari 2010 kunt u gebruik maken van de regeling financiële bijdrage Vertrouwd Wonen van Vivare. Deze bijdrage vergoedt een deel van de kosten die u maakt om uw woning beter geschikt te maken om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. De voorwaarden van Vivare zijn vrijwel gelijk aan de bovenstaande gemeentelijke subsidievoorwaarden. Wilt u meer informatie over de financiële bijdrage van Vivare en de uitvoering van de werkzaamheden, neemt u dan contact op met Vivare vestiging Duiven, afdeling Klantenservice en Verhuur, tel: 0316 - 25 14 01, Visserlaan 1, 6921 WZ Duiven of stuur een e-mail naar: duiven@vivare.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Subsidieregeling Vertrouwd Wonen, de financiële bijdrage van Vivare óf voor het aanvragen van een huisbezoek door een adviseur Vertrouwd Wonen kunt u contact opnemen met het Loket WWZ op telefoonnummer 0900 - 279 1111. Voor informatie over het Project Vertrouwd Wonen kunt u contact opnemen met Christine Andriessen van de gemeente Westervoort op telefoonnummer 026-3179221 of via de email christine.andriessen@westervoort.nl of met Dick Duimel van de gemeente Duiven op telefoonnummer 0316-279456 of via de email d.duimel@duiven.nl. Ook kunt u de website www.vertrouwdwonen.net bezoeken. Daar kunt u ook de (subsidie)formulieren downloaden en de Huistest maken voor het verkrijgen van het woningadvies.