Gemeente Leudal


Nieuws

Forse duurzame investeringen bij Recreatiepark de Leistert

Onlangs is voor ruim 1¼ miljoen euro geïnvesteerd in duurzaamheid bij Recreatiepark de Leistert. O.a. is het subtropisch zwemparadijs met behulp van de nieuwste technieken vele malen energiezuiniger geworden. Ook leveren de doorgevoerde slimme maatregelen een behoorlijke CO2 besparing op. Op korte termijn zal ook een oplaadpunt voor elektrische auto's gerealiseerd worden bij de Leistert. Allemaal investeringen gericht op een duurzame toekomst.

Bij Recreatiepark de Leistert staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel. Energiebesparingsmaatregelen zijn al jaren geleden in werking gezet, maar afgelopen maanden zijn diverse extra maatregelen genomen. Mede omdat Recreatiepark de Leistert vanaf heden een jaarrond-bedrijf is geworden. "Met Pinksteren opent ons nieuwe park `Buitenhof de Leistert', zegt Marcel van Oeteren - directeur bij de Leistert. "Buitenhof is het hele jaar geopend, en daarom hebben we ervoor gezorgd dat ook tijdens strenge winters het zwembad een subtropisch binnenklimaat kent. Niet alleen vanwege de temperatuur van het water en de lucht, maar ook door de geur en mooie aanlichting van de nieuw aangelegde beplanting en palmbomen". Het subtropisch zwemparadijs werd al verwarmd met warmte die vrijkomt vanuit een Warmtekrachtkoppeling (WKK), maar daar zijn nu duurzame (led)verlichting, vele isolerende maatregelen voor daken, ramen en wanden en een innovatief luchtbehandelingsysteem met een hoog warmteterugwinsysteem bijgekomen. "Vroeger verdween de warmte via de luchtbehandeling snel naar de buitenlucht. Nu halen we eerst de warmte uit de vervuilde lucht voordat deze naar buiten wordt gestuurd", aldus van Oeteren.

Ook zijn er enkele slimmere toepassingen doorgevoerd die vooral het binnenklimaat nog aangenamer maken. Zo zijn er gescheiden watersystemen gecreëerd waardoor de kinderbaden en whirlpools warmer kunnen worden afgesteld. Ander voordeel is dat ook de waterkwaliteit veel beter gereguleerd kan worden. Voorheen was de waterkwaliteit op een zeer drukke dag nog net beneden de norm, vanaf heden halen we dat ruimschoots. "Dat levert een gerust gevoel op." Tegelijkertijd is ook geïnvesteerd in een nieuwe horecavoorziening, meer kinderbadjes met waterspeelvoorzieningen. "Zodat ook de kleinste bezoekers zich goed kunnen vermaken, terwijl de ouders of opa's en oma's gemakkelijk een oogje in het zeil kunnen houden. Met Pasen gaat het vernieuwde subtropische zwemparadijs open met de bedoeling dat het daarna nooit meer dicht hoeft te gaan!"

Niet alleen de Leistert zelf investeert in duurzaamheid. De Gemeente Leudal plaatst in samenwerking met de `Stichting e-laad' een oplaadpunt voor elektrische auto's op de parkeerplaats bij de Leistert. Hiermee wordt getracht de vele bezoekers van het gebied te stimuleren in de toekomst te kiezen voor een elektrische auto. Eigenaren van een elektrische auto kunnen van het laadpunt gebruik maken door middel van een nationaal werkende oplaadpas, die aan te vragen is via www.e-laad.nl.