Wageningen Universiteit en Researchcentrum 11 mei 2011

Onderdeel: Wageningen UR

Op dinsdag 10 mei is de EetMeetWeet-studie van start gegaan. Burgemeester Gebben van Renkum en wethouder Efdé van Wageningen gaven in Wageningen het startsein door de website www.eetmeetweet.nl live te laten gaan. Zij waren meteen de eerste personen die gemeten werden. EetMeetWeet vraagt inwoners uit de regio Wageningen/Ede/Renkum om voor langere tijd deel te nemen aan verschillende voedingsonderzoeken. Het is een initiatief van de afdeling Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Naast burgemeester Jean Paul Gebben en wethouder Stella Efdé werden twee bekende voedingsondernemers uit de regio gemeten: bakker Stolk uit Wageningen en Jan Wieringa van biologische boerderij Veld & Beek uit Renkum. Van deze vier personen werd de bloeddruk gemeten, het gewicht en de lengte. Burgemeester Gebben schreef zich ook meteen in via de website en benadrukte dat hij dit initiatief van harte ondersteunt.

De onderzoekers vragen iedereen vanaf 18 jaar om mee te doen, ongeacht gezondheid, gewicht of eetgewoontes. Het streven is om in eerste instantie 10.000 deelnemers uit de regio Wageningen/Ede/Renkum in te schrijven, maar ook geïnteresseerden uit andere delen van Nederland kunnen zich aanmelden. In een later stadium wordt de database actief uitgebreid met inwoners uit andere regioâs zoals Arnhem en Tiel.

Hoe het werkt
EetMeetWeet is de kapstok waaronder verschillende voedings- en gezondheidsonderzoeken plaatsvinden. Personen die zich aanmelden worden opgenomen in de EetMeetWeet-database. Ze verstrekken in eerste instantie basisgegevens, zoals woonplaats, leeftijd en lengte. Een paar keer per jaar vragen de onderzoekers de deelnemers een vragenlijst in te vullen. Door de antwoorden van een grote groep mensen door de jaren heen met elkaar te kunnen vergelijken, krijgen de onderzoekers inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid. Daarnaast ontvangen deelnemers regelmatig een uitnodiging voor een specifiek voedingsonderzoek. Wie daaraan meedoet, krijgt in vier jaar tijd drie keer een complete gezondheidstest aangeboden. Deelnemers kunnen ook dan zelf kiezen of ze willen deelnemen aan dat onderzoek.

Normale situatie in kaart brengen
Niet eerder werd een dergelijk grootschalige onderzoeksoproep in de regio geplaatst. Het onderzoek gaat jarenlang de veranderingen in de gezondheid van de deelnemers meten. Deelnemers worden dus gevraagd voor een langetermijnverbintenis. Zij hoeven niet een dieet te volgen; onderzoekers willen juist de normale situatie in kaart brengen. De in te winnen informatie is belangrijk voor meer kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. Hiermee kan o.a. gezocht worden naar een verklaring voor verschillen in het aantal mensen met overgewicht tussen de verschillende regio's in Gelderland.

Aanmelden
Aanmelden voor EetMeetWeet kan via de website www.eetmeetweet.nl. 30.000 inwoners van Wageningen, Ede en Renkum â deze zijn steekproefsgewijs geselecteerd - ontvingen dinsdag 10 mei een brief van de GGD en EetMeetWeet waarin ze uitgenodigd worden zich aan te melden. Hierdoor zijn er al meer dan 750 aanmeldingen. Daarnaast komen inwoners van deze regio de komende weken en maanden het onderzoeksteam van EetMeetWeet op verschillende plaatsen tegen om te werven, bijvoorbeeld bij sportverenigingen, op de markt en tijdens festivals. EetMeetWeet zet ook social media in: twitter.com/EetMeetWeet en facebook.

Wethouder Efdé wordt gewogen en voedingshoogleraar Edith Feskens meet de bloeddruk van burgemeester Gebben.

Â

Contact
Anne van de Wiel, logistiek manager EetMeetWeet anne.vandewiel@wur.nl
0317 482314

Petra Kanters, communicatieadviseur
petra.kanters@wur.nl
0317 480081