Wetterskip Fryslân

Sanering waterbodem Lemmer voltooid

woensdag, 11 mei 2011
De waterbodemkwaliteit in de Binnenhaven, 't Dok, de Zijlroede, de Woonschepenhaven en de kleine gemeentelijke jachthaven in Lemmer voldoet weer aan de gestelde eisen. De waterbodem was op deze plekken vervuild, omdat hier onder meer in het verleden een gasfabriek was gevestigd. De afgelopen maanden is in opdracht van Wetterskip Fryslân hard gewerkt om de vervuilde waterbodem te saneren.

In totaal is 23.000 m3 vervuild slib en 450 m3 puin en grof vuil verwijderd en afgevoerd naar S&G Slib- & Grondbeheer B.V. in Harlingen, het depot Trijehûs bij Grou en naar de stort De Wierde in Oudehaske.

"Wetterskip Fryslân heeft tijdens dit project nauw samengewerkt met de provincie Fryslân en de gemeente Lemsterland", aldus Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. De werkzaamheden hebben vijf maanden geduurd; van januari (nadat het ijs verdwenen was) tot mei en zijn uitgevoerd door aannemingsbedrijf Heuvelman Ibis uit Delfzijl. "Alles vanzelfsprekend in overleg met de bewoners', aldus De Haan. "De waardering voor de bewoners uit de Woonschepenhaven, de direct aanwonenden en andere belanghebbenden is groot. Wetterskip Fryslân is hen zeer dankbaar voor de verleende medewerking en het geduld wat ze soms moesten hebben."

Door de sanering van de Binnenhaven, 't Dok, de Zijlroede, de Woonschepenhaven en de kleine gemeentelijke jachthaven in Lemmer is het water overal weer helder. Ook veroorzaken langsvarende boten veel minder zuiging, waardoor de aangemeerde boten rustiger liggen.