Gemeente Dongen

Visie college over accommodatiebeleid

Publicatiedatum: 11-5-2011

Het college van burgemeester en wethouders heeft, in het kader van het Takendebat, een visie ontwikkeld over het accommodatiebeleid. Er is een aantal vraagpunten geformuleerd. Uitgangspunt is het streven naar kwalitatief goede huisvesting van basisvoorzieningen, centraal waar mogelijk, zodat leegstand van gebouwen wordt voorkomen. De raad wordt gevraagd om per onderwerp en deelonderwerp uitspraken te doen. Deze visie en vraagpunten zijn samengevat in de Vraagpuntennotitie Accommodatiebeleid.

De vraagpuntennotitie is door het college geformuleerd op basis van het rapport Accommodatiebeleidsplan gemeente Dongen: Samen Werken aan Vitale Voorzieningen, dat in 2010 is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau ICSadviseurs. Op basis van dit rapport is op 20 december 2010 met alle betrokkenen een discussieavond gehouden. Het college heeft ook de vragen en opmerkingen die toen ter sprake zijn gekomen, meegewogen.

Afgelopen week hebben de collegeleden persoonlijke gesprekken gevoerd met betrokkenen om de visie van het college kenbaar te maken. Deze persoonlijke werkwijze werd door de betrokken partijen als zeer prettig ervaren.

Het moment van besluitvorming hangt af van de discussie: op 7 juli 2011 staat een besluitvormende raadsvergadering gepland, maar de raad kan de besluitvorming ook meewegen in de Takendiscussie. Dan komt er in het najaar duidelijkheid.

Consequenties
Indien de raad met de standpunten van het college akkoord gaat, dan heeft dat de volgende consequenties:

- Muziekschool, Kerkstraat 33 wordt afgestoten
- Julianalaan 115 (Musis Sacrum) wordt afgestoten
- Klein Dongen Vaart: ontwikkelingsmodel, gericht op ingroei in St. Agnesschool van andere
activiteiten/voorzieningen

- De Geubel: de resultaten van het lokale initiatief om de levensvatbaarheid van De Geubel aan te tonen worden tot 1 juli 2012 afgewacht;

- Polarisstraat: wordt afgestoten

- Oude Baan 15: wordt afgestoten

- Oude Baan 88: gebruik door stg. Turks Cultureel centrum wordt beëindigd.

- peuterspeelzaal St. Janneke verhuist naar bs Achterberg (t Bijbouwke); het gebouw wordt herbestemd c.q. herontwikkeld.
- gymzaal Schoolstraat: gebruik wordt ingaande schooljaar 2012-2013 beëindigd, waarna gebouw wordt afgestoten c.q. locatie wordt herontwikkeld

- Nieuwstraat 7 (de Leest): wordt afgestoten
- Veld 38a (Oriëntatie): wordt afgestoten

- Peuterspeelzaal Pippeloentje: bij verhuizing naar KID: afstoten noodlokaal.

De gebruikers van deze gebouwen dienen zelfstandig in hun huisvesting te voorzien. Daartoe zullen zij onderdak in bestaande gebouwen dienen te zoeken.

t Schouw kan zo nodig voorzien in tijdelijke huisvestingsbehoefte van instellingen en verenigingen die elders onderdak dienen te vinden. Die tijdelijkheid zal nader worden gedefinieerd; uitgangspunt is dat er niet in t Schouw wordt geïnvesteerd om die tijdelijke huisvesting mogelijk te maken. De locatie van t Schouw zal worden herontwikkeld. Gebruik gemaakt zal worden van de theaterfunctie in de Volckaert. Er komt een nieuwe, compacte multifunctionele accommodatie in het centrumgebied van Dongen om te voorzien in gemeentebrede voorzieningen, voor zover die ontbreken. Onderzocht wordt of verplaatsing van de bibliotheek naar die nieuwe multifunctionele accommodatie haalbaar is.