Gemeente Rotterdam

archeologisch onderzoek barendrecht gebundeld

11 mei 2011 | Gemeentewerken | persbericht

Resultaten van tien jaar onderzoek in de wijk Carnisselande

Vrijdag 13 mei neemt wethouder Stephanie ter Borg (Ruimtelijke Ontwikkeling) van de gemeente Barendrecht het eerste exemplaar van BOORbalans 7 in ontvangst. Van 1996 tot 2006 heeft het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) de bouwwerkzaamheden in de wijk Carnisselande archeologisch begeleid. De resultaten van deze onderzoeken zijn in `BOORbalans 7 Archeologisch onderzoek in de gemeente Barendrecht' bij elkaar gebracht.

In BOORbalans 7 staan twee onderwerpen centraal: de prehistorische bewoning op een oeverwal en de middeleeuwse bedijking en bewoning. "We bundelen de kennis van tien jaar archeologisch onderzoek en beschrijven de archeologische geschiedenis van de wijk Carnisselande. Een plek waar vanaf de Steentijd, zo'n 6000 jaar geleden, al werd gewoond", aldus Jurrien Moree, archeoloog bij het BOOR en een van de auteurs van BOORbalans 7.

Regiofunctie
Het BOOR is sinds zijn oprichting in 1960 in het Maasmondgebied actief. Aanvankelijk voerden de Rotterdamse archeologen ook veel opgravingen uit in de regio. De laatste jaren treedt het BOOR, naast de werkzaamheden in de eigen stad, vooral op als archeologisch adviseur van verschillende gemeenten rondom Rotterdam. Barendrecht is een van de gemeenten die van de jarenlang opgebouwde kennis van het BOOR gebruik maken. De boeiende resultaten van het onderzoek in de wijk Carnisselande leveren ook weer een bijdrage aan het archeologiebeleid van de gemeente.

Tentoonstelling
Bij de publicatie heeft het BOOR een kleine tentoonstelling gemaakt: `De archeologie van Barendrecht in beeld'. De bezoeker krijgt een overzicht van het archeologisch materiaal dat tijdens tien jaar archeologisch onderzoek in de wijk Carnisselande tevoorschijn is gekomen. Naast vondsten uit het oudste Barendrecht, werktuigen van vuursteen en bot uit de prehistorie, komen ook insignes, leren schoenen en aardewerk uit middeleeuws Barendrecht aan bod. De tentoonstelling staat vanaf 16 mei tot en met 7 juni in de hal van het gemeentehuis van Barendrecht en is gratis toegankelijk.