Gemeente Smallingerland

Nieuwbouw Meldij en upgrading Lawei

Nieuwbouw voor de Meldij, uitbreiding met een vlakke vloerzaal met ruimte voor 200 zitplaatsen en een upgrading van schouwburg De Lawei. Dat zijn de basiselementen uit een haalbaarheidsstudie naar de verbetering van de huisvesting van Lawei en Meldij. Uit die studie blijkt dat voor dit pakket aan maatregelen ongeveer EUR 16 miljoen nodig is. Daarbij is ook rekening gehouden met tijdelijke huisvestingskosten, prijsindexering en de kosten voor het inrichten van de openbare ruimte.

De gemeente heeft voor de huisvesting van de culturele instellingen zelf EUR 13 miljoen gereserveerd. Een subsidie van EUR 1,1 miljoen is al toegezegd en met de provincie wordt op bestuurlijk niveau nog gesproken over een bijdrage van EUR 2 miljoen. Het college stelt de raad nu voor om het plan uitvoeringsgereed te maken en daarvoor een bedrag van EUR 1,5 miljoen beschikbaar te stellen. Dit bedrag wordt gedekt uit de gereserveerde EUR 13 miljoen.

Aanvankelijk wilde de gemeente alle 5 culturele instellingen (Lawei, Meldij, Iduna, bibliotheek en museum Smallingerland) onder één dak brengen. Daarvoor zou een investering van ongeveer EUR 35 miljoen nodig zijn. Ruim een jaar geleden werd duidelijk, dat daar onvoldoende subsidiemogelijkheden voor waren. Daarop is besloten om dit nieuwe plan te ontwikkelen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de lijn die het college nu heeft aangegeven zal in de komende 12 maanden het plan worden uitgewerkt en klaar voor aanbesteding worden gemaakt. Vanaf medio 2012 kan dan met de bouw worden begonnen.