Nieuw-Vlaamse Alliantie




Eventuele prijsstijgingen bij bpost goed opvolgen

klok 11 mei 2011

De vrijstelling van btw op postdiensten wordt ten laatste op 1 januari 2012 beperkt tot de zogenoemde universele postdiensten. N-VA-Kamerlid Veerle Wouters vreest dat sommige postdiensten daardoor tot 21 procent duurder zullen worden. Ze pleit voor een correcte verrekening door de regering van de btw in de prijzen van bpost.

De vrijstelling van btw voor bpost zal ten laatste op 1 januari 2012 worden beperkt tot de universele postdienst, in de praktijk is dat de gewone brievenpost. Dit is het rechtstreekse gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie. Daardoor zullen een aantal verzendingen die buiten de universele postdienst vallen, maar wel tot de openbare taken van de post behoren, aan btw worden onderworpen. Het gaat ondermeer om de bestelling van dagbladen, de verzending van tijdschriften, van verkiezingsdrukwerk of van postzendingen van het verenigingsleven.

Prijsstijgingen met 21 procent Belangrijk is de manier waarop de regering de prijzen van bpost zal aanpassen. Veerle Wouters: "Ik vrees dat de prijzen voor deze verzendingen 21 procent duurder zullen worden. Tenzij bpost haar prijzen voor deze diensten verlaagt, omdat ze rekening houdt met het feit dat haar kosten zullen dalen. bpost zal immers meer btw kunnen aftrekken die de leveranciers haar aanrekent. Alleen voorziet de beheersovereenkomst met bpost dat de financiële tussenkomst van de staat eveneens zal worden verlaagd..."

Enkel voor de verzendingen door het verenigingsleven heeft de regering zich akkoord verklaard om de prijs te `neutraliseren' als hierop btw zal worden aangerekend.

Een precedent De manier waarop de regering de btw zal verrekenen in de prijzen van bpost, vormt een belangrijk precedent. Wouters: "Een aantal beroepen zoals notarissen, advocaten en gerechtsdeurwaarders zijn in België vrijgesteld van de btw. In andere EU-lidstaten moeten zij wél btw op hun diensten aanrekenen aan hun klanten. Er is in België al jaren sprake van om hen ook aan de btw te onderwerpen. Als het ooit zo ver komt, komen zij in dezelfde situatie als bpost nu. Als de overheid toelaat dat bpost de prijzen met 21% verhoogt, zal dat ongetwijfeld navolging krijgen."

"Ik hoop dat de prijzen van de betrokken verzendingen correct zullen worden aangepast en niet louter met 21% btw worden verhoogd", besluit Veerle Wouters. Auteur(s): Veerle Wouters, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be