AzG rapport: vooruitgang aidsbestrijding kan niet zonder steun

Persbericht van Artsen Zonder Grenzen

Komende VN bijeenkomst over doel 2015: 13 miljoen mensen onder behandeling

Amsterdam, 11 mei 2011 - Vandaag publiceert Artsen zonder Grenzen een rapport dat aantoont dat landen die het zwaarst getroffen zijn door de aidsepidemie hun behandelingsaanpak aan het verbeteren zijn waardoor er minder zieken en doden zijn. Door een gebrek aan steun van grote donoren kunnen zij echter niet de nodige levensbelangrijke aanpassingen doorvoeren. De strijd tegen aids blijft een fragiel proces dat blijvende steun vereist. De VS en het Verenigd Koninkrijk, de twee grootste donorlanden, zijn echter tégen het doel dat begin juni door VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon in New York zal worden voorgesteld: 13 miljoen mensen onder behandeling in 2015.

'10 miljoen mensen wereldwijd hebben dringend een behandeling met aidsremmers nodig. Van het werk van de afgelopen 10 jaar weten we dat je zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen moet behandelen. Met de juiste protocollen kun je drie keer zoveel mensen behandelen zónder drie keer zo hoge kosten. Maar als donorlanden het VN-doel van 13 miljoen mensen onder behandeling niet onderschrijven, zeggen zij dat zij niet de intentie hebben deze pandemie ooit onder controle te krijgen,' aldus Tido von Schoen-Angerer, directeur van de Artsen zonder Grenzen medicijnencampagne.

Het Artsen zonder Grenzen rapport 'Getting ahead of the Wave', geeft een beeld van de stand van zaken in de aidsaanpak. Er werd gekeken naar protocollen van 16 landen die samen meer dan de helft van alle mensen met aids als inwoner hebben. Hiervan hebben 12 landen hun aanpak zo aangepast dat een patiënt in een eerder stadium medicijnen krijgt en 14 zijn overgegaan op medicijnen die beter door de patiënt wordt verdragen. Beide aanpassingen zijn in lijn met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Als landen deze veranderingen niet kunnen doorvoeren doordat ze een tekort aan fondsen hebben, betekent dat dat mensen kwalitatief minderwaardige medicijnen krijgen, of dat mensen pas een behandeling kunnen krijgen als hun immuunsysteem sterk verzwakt zijn.

Het Artsen zonder Grenzen rapport 'Getting ahead of the Wave' kan gedownload worden via www.artsenzondergrenzen.nl/publicaties. Het rapport geeft een overzicht van de impact van aidsremmers, zowel op individuele mensen als op de gezondheidszorg, somt een aantal succesvolle aanpakken uit de aidsprojecten van Artsen zonder Grenzen op, zoals aidsremmers door patiëntengroepen of gezondheidswerkers laten distribueren. Artsen zonder Grenzen geeft een 'wensenlijstje', onder meer medicijnen die geschikt zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Het rapport sluit af met aanbevelingen voor beleid in de wereldwijde strijd tegen aids. De kernboodschap: aidsbehandeling kan helpen erger te voorkomen.

'Als er minder geld is zullen meer mensen sterven, zullen er meer wezen zijn. Zullen mensen met hiv niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Mensen zullen hoop verliezen en sterven. Het zal het einde zijn. Zonder medicijnen is er geen toekomst.' Catherine Mango, vrouw met hiv/aids, Kenia.

Hiv/aids heeft meer dan 25 miljoen mensenlevens geëist over de afgelopen 30 jaar. Meer dan 6 miljoen levens konden de afgelopen 10 jaar gered worden, meer dan 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden zijn onder behandeling, maar er zijn nog 10 miljoen mensen die dringend behandeld moeten worden. In 2010 wist Artsen zonder Grenzen 170.000 mensen met aidsremmers in leven te houden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.artsenzondergrenzen.nl/pdf/MSF%20HIV-AIDS%20report%20Getting %20Ahead%20of%20the%20Wave%20
Bijlage:
* getting ahead of the wave may 2011pdf




Razende Robot Reporter