Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 14 april 2011

'Een prijswinnend juweeltje'

De Zwarte Parel in Rotterdam van Studio Rolf.fr in samenwerking met Zecc Architecten heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011 gewonnen. Architect en opdrachtgever/bewoner ontvingen vandaag van juryvoorzitter Frits van Dongen hun prijs. De jury is unaniem van oordeel dat `dit op maat gemaakte kunstwerk, wars van stereotypen, met op alles een eigen stempel en grotendeels met eigen handen gemaakt, een prijswinnend juweeltje is'.

Uit het juryrapport: `Een huis met een voorgevel die in zijn geheel in de zwart glimmende olie is gezet, met schijnbaar willekeurig, dwars door de oude gevelindeling heen, ingeponste gaten met een RVS omlijsting en een zijgevel van kunstgras. En dat in een doorsnee straatje in de Rotterdamse achterstandswijk Charlois. Hier gebeurt iets bijzonders! Het is persoonlijk, intelligent, reageert slim op de context en is een aanwinst voor de buurt.'

De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Fred Schoorl de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette: een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury onder leiding van Frits van Dongen (de Architekten Cie.) en verder bestaande uit Marieke Blanken (IAA architecten), Albert Herder (HVDN Architecten), Dirk Baalman (Het Oversticht) en Josja van der Veer (VU Amsterdam) nomineerde naast de winnaar de projecten Cité in Rotterdam van TANGRAM Architekten en PortCity 2 en 3 in Rotterdam van Benthem Crouwel Architekten. Daarnaast kende de jury een eervolle vermelding toe aan het project Noordwijkertuin in Noordwijk van Onix.

Het winnende gebouw en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de zesde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass