Rijksoverheid

Knapen: economische resultaten Roemenië indrukwekkend

Nieuwsbericht | 11-05-2011

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft woensdag de Roemenen gecomplimenteerd met hun economische beleid. Knapen is in Roemenië voor een werkbezoek. Hij sprak 's ochtends met minister van Buitenlandse Zaken Teodor Baconschi, de staatssecretaris van Europese Zaken en de gouverneur van de Centrale Bank.

"De bevolking en de autoriteiten hebben er hard voor gewerkt en bezuinigd. Roemenië heeft sinds 2008 indrukwekkende sociale, economische en financiële resultaten bereikt", zei de staatssecretaris tijdens zijn werkbezoek in Boekarest. De Roemenen zijn er in relatief korte tijd in geslaagd een perspectief op economische groei van 1,5 procent in 2011 te bereiken. De staatsschuld bedraagt 35 procent bruto nationaal product, dat is minder dan Nederland en de meeste andere landen in Europa.

Belangrijk onderwerp van gesprek met minister Baconschi was ook de wens van Roemenië om toe te treden tot het Verdrag van Schengen. Knapen prees de inspanningen die de Roemeense autoriteiten plegen om zich daar op voor te bereiden, maar benadrukte dat Roemenië er nog niet klaar voor is. "De regering werkt aan de strijd tegen corruptie en de hervorming van het juridisch stelsel, maar er moet nog veel gebeuren. Dat is in het belang van de Roemeense bevolking, de Nederlanders en het bedrijfsleven". Nederland en de EU helpen daarbij bijvoorbeeld met nieuwe apparatuur voor de douane of de oprichting van een Joint Investigation Team met de politie uit Amsterdam.

Knapen is voor een dag op werkbezoek in Roemenië. Ook een bezoek aan het Nederlandse bedrijf Kuijken Logistics staat op het programma. Daarna vliegt hij door naar Bulgarije.