Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lokale buien maken nog geen einde aan de droogte 11 mei 2011 - Onweersbuien hebben lokaal een flinke plens water opgeleverd maar dat heeft weinig veranderd aan het landelijke neerslagtekort. Daar is langduriger en grootschaliger neerslag voor nodig met hoeveelheden in de orde van minstens een halve normale maandsom. De buien, die ook de komende dagen worden verwacht, zorgen er wel voor dat het neerslagtekort min of meer stabiliseert rond de 100 mm. In het weekeinde neemt de buienactiviteit waarschijnlijk toe. Neerslagtekort in Nederland en verwachting voor de komende vijftien dagen (Bron: KNMI)
Neerslagtekort in Nederland en verwachting voor de komende vijftien dagen (Bron: KNMI)
Neerslagtekort uitzonderlijk
Het tekort loopt uiteen van 60 mm in het oosten tot 120 mm in de westelijke helft en gebieden in het noorden en noordoosten van het land. Een dergelijk tekort aan neerslag is voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk en wordt gewoonlijk pas eind juli, begin augustus gemeten. Rekenen we de droge maart mee dan is het tekort nog groter. Hoe de droogte zich de komende tijd verder ontwikkelt hangt uiteraard af van de weersomstandigheden. De komende tien dagen verandert er afgezien van lokale buien, nog weinig en neemt de droogte verder toe. Over het weer op langere termijn zoals de komende zomer zijn nog geen zinnige uitspraken mogelijk. Dat het nog alle kanten op kan blijkt wel uit het verloop in vorige droge periodes (Zie onder Verder Lezen voor klimatologische informatie over de droogte met de actuele droogtekaart van Nederland en het verloop van de droogte in de tijd).

Van voorjaarsdroogte naar zomerdroogte
De huidige neerslagtekorten liggen in de buurt van het tekort over maart- april 2007, toen het voorjaar ook droog en warm was. De droogte manifesteerde zich toen voornamelijk in april. Maart 2007 was natter en ook in de eerste helft van mei en in de zomer viel er toen veel regen. Het zeer droge en warme voorjaar van 2007 eindigde door de overvloedige regen voornamelijk rond half juni wat zomerdroogte betreft als een gemiddeld jaar met aan het eind van de zomer een neerslagtekort van 109 mm. In de meest recente droge en hete zomer van 2003 liep het neerslagtekort op van 78 mm in het voorjaar tot ongeveer 230 mm eind augustus. Ruim twee keer zoveel als normaal aan het eind van de zomer. In 1976 was het vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer extreem droog.

Zeer lage Rijnafvoer
Volgens het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat is de afvoer op de grote rivieren laag (Maas) tot zeer laag (Rijn) voor de tijd van het jaar. De Rijnafvoer is inmiddels lager dan in 1976 in dezelfde tijd van het jaar. Alleen in 1921 was er bij Lobith een nog lagere Rijnafvoer in deze periode van het jaar. De grondwaterstanden zijn verder gedaald (Zie Externe links- Droogtebericht voor waterbeheerders en actuele droogteberichten).

Blokkade
Oorzaak van het warme, zonnige en droge weer van de afgelopen weken waren standvastige hogedrukgebieden in onze omgeving. Door zo'n blokkade, die zich de laatste maanden vaker heeft voorgedaan, ontbreekt de westelijke stroming met aanvoer van buien en regengebieden. Afhankelijk van de ligging van het blokkerende hogedrukgebied leidt dit tot grote afwijkingen van het `normale' weer. De geblokkeerde weersituatie zorgde in Groenland de afgelopen weken voor aanzienlijk kouder weer.

Eerste uitgave: 26-04-11