Rijksoverheid

Verhagen spreekt over mensenrechtensituatie in China

Nieuwsbericht | 11-05-2011

Na een eerste dag vol activiteiten om Nederlandse bedrijven in China te ondersteunen, heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie woensdag 11 mei 2011 ook gesproken over de mensenrechtensituatie in China. Dat deed hij in een open en uitvoerig gesprek met zijn collega vice-premier Hui Liangyu. Eerder tijdens zijn bezoek sprak Verhagen met Mo Shaoping, de advocaat van onder andere Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

Foto: Minister Verhagen en zijn Chinese ambtgenoot, vice-premier Hui Liangyu

Zorgelijk

Minister Verhagen is bezorgd over de verslechterende mensenrechtensituatie in China. 'Het is zorgelijk dat niet alleen mensen met een afwijkende mening, maar ook diegene die opkomen voor de mensenrechtenactivisten worden gedwarsboomd door de Chinese autoriteiten,' aldus de minister. 'Het kan niet zo zijn dat mensen worden vastgezet zonder duidelijke reden en zonder dat hun familie daarvan op de hoogte worden gesteld.'

Opkomende wereldmacht

Verhagen heeft vice-premier Hui Liangyu gewezen op de eigen verantwoordelijkheid die China als opkomende wereldmacht heeft. Ook benadrukte hij in het gesprek dat Nederland en de EU de situatie in China op de voet zullen blijven volgen en de mensenrechtensituatie bij alle contacten met China aan de orde te zullen stellen. Verhagen: 'Ook dat is onderdeel van een volwassen relatie tussen onze landen.'

Wetgeving

In reactie onderkende Liangyu het belang van mensenrechten. Ook gaf hij aan dat China in de afgelopen jaren weliswaar verbetering in de leefomstandigheden heeft bewerkstelligd, maar nog een lange weg te gaan heeft om de bescherming van mensenrechten qua wetgeving, naleving en handhaving vast te leggen.

Gesprek mensenrechtenadvocaat

Uit het gesprek met advocaat Mo Shaoping maakt Verhagen op dat de mensenrechtensituatie de afgelopen maanden is verslechterd. Shaoping zou graag zien dat zijn eigen beroepsgroep zich actief inzet voor het lot van mensenrechtenadvocaten in China. Minister Verhagen zal deze boodschap overbrengen aan het Nederlandse orde van Advocaten.