Ingezonden persbericht


Persbericht:

Amsterdam, 11 mei 2011

Studenten leggen verdwijning allochtonen vast

Hoe zou Nederland eruit zien zonder allochtonen? Die vraag staat centraal in een filmproject van zeven studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Hilversum. 'Een dag zonder allochtonen' bestaat uit vijf korte films, variërend van straatinterviews tot nieuwsuitzendingen. Daarin schetsen de studenten een Nederland waaruit plotseling alle allochtonen zijn verdwenen en het effect daarvan op economie en samenleving. Dat levert verrassende en soms indringende beelden op.

Lege zwembaden
Veel mensen waren bereid aan het project mee te doen. De studenten filmden op een Barneveldse basisschool en kregen toegang tot lege zwembaden, bioscopen en restaurants. Ook de politie en de plantsoenendienst werkten mee. Het project van Rinse Bos, Nikolai Khatchatouryan, Stan Kooij, Ralph Lindsen, Falco Mirken, Maarten Mulder en Adriaan van de Polder is onderdeel van hun derde studiejaar en begeleid door creative director Jaap van het Kruis, medebedenker van het ontwikkelingsproject Jimmy the Man in Nicaragua.

Culturele diversiteit
Initiatiefnemers van het filmproject zijn de Worldconnectors. Dit netwerk van betrokken Nederlanders wil een positieve bijdrage leveren aan het debat over maatschappelijke en culturele diversiteit en migratie. 'We realiseren ons vaak niet dat het juist de culturele diversiteit is, die Nederland Nederland maakt' aldus Anna Chojnacka, Worldconnector en medeoprichter van de 1%-CLUB. Zij raakte na het zien van de Amerikaanse film 'Un dia sin Mexicanos', over een dag in Californië zonder Mexicaanse migranten, geïnspireerd om hiermee in Nederland iets te doen.