Groen!

België moet proberen Oegandese anti-homowetgeving te stoppen

door Eva Brems (federaal parlementslid) op 11 mei 2011 in "Diversiteit", "Internationaal"

Enkele dagen voor de gaypride, de jaarlijkse hoogmis van de gelijke rechten voor holebi's in ons land, staat het Oegandese parlement op het punt om een verregaande anti-homowetgeving aan te nemen. Het voorstel wil homoseksuelen met HIV met de dood bestraffen, en homoseksuelen met een levenslange opsluiting. Ook NGO-medewerkers die aan aidspreventie doen, zouden volgens het voorstel kunnen opgesloten worden omdat ze homoseksualiteit promoten. De Kamerleden Eva Brems (Groen!) en Thérèse Snoy (Ecolo) reageren onthutst en vragen dat België er alles aan doet om deze barbaarse wetgeving tegen te houden. Vorig jaar stelde de president onder internationale druk al eens zijn veto tegen het voorstel.

Eva Brems, Kamerlid Groen!: "Met onze vooruitstrevende wetgeving die gelijke rechten toekent aan holebi's is België een internationaal gidsland. Maar het werk stopt niet aan onze landsgrenzen. In veel Afrikaanse landen zijn holebi's bijzonder kwetsbaar. Overheden zouden hen bescherming moeten bieden, in plaats van actief mee te werken aan discriminatie. Minister voor Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) moet alle mogelijke druk uitoefenen om gevangenisstraffen voor holebi's, en zeker de doodstraf, uit de Oegandese wetgeving te houden."

Tussen 2009 en 2012 zal ons land EUR 64 miljoen ontwikkelingshulp toekennen aan Oeganda. "Dat maakt ons land tot een belangrijke gesprekspartner die zonder schroom respect voor de mensenrechten moet eisen," legt het groene Kamerlid Brems uit. "Vandaag komt het erop aan om samen met andere EU diplomaten druk uit te oefenen om deze wet tegen te houden. Minister Vanackere kan ook de Oegandese ambassadeur op het matje roepen."

Groen! en Ecolo suggereren tevens dat in de toekomst onze ontwikkelingshulp gerichter ingezet kan worden. België kan de ontwikkelingssteun aan het land als hefboom gebruiken om te pleiten voor toegang tot HIV-preventie, behandeling en zorg voor kwetsbare groepen waaronder mannen die seks hebben met mannen en mensen met HIV.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=192591847453047&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-belgi-moet-proberen-oeg andese-anti-homowetgeving-te-stoppen_2146.aspx&send=false&layout=standa rd&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&he ight=80

Contact: Eva Brems -