Gemeente 's-Hertogenbosch

11-05-2011
Millenniumdoelen: initiatieven voor een betere wereld

De gemeente 's-Hertogenbosch stelt dit jaar EUR 26.000 beschikbaar voor lokale initiatieven om de millenniumdoelen te behalen. Hebt u een initiatief voor een betere wereld? Dien dan nu een aanvraag in.

Millenniumdoelen
De gemeente is niet alleen in `s-Hertogenbosch actief om armoede terug te dringen en om onderwijs, gezondheidszorg en milieu te verbeteren. De gemeente levert ook een bijdrage om deze problemen in ontwikkelingslanden aan te pakken. In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen internationale afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn. Deze afspraken zijn vertaald in acht concrete doelen: de millenniumdoelen. De gemeente 's-Hertogenbosch ondersteunt vier millenniumdoelen.

Initiatieven in 2010
In 2010 ondersteunde de gemeente de volgende initiatieven:
* Het verbeteren van watervoorzieningen Foto school en sanitaire voorzieningen van een school in Sri Lanka (EUR 4.985). Een bijdrage van Brabant Water verdubbelde de inzet.

* Het oprichten van een schoenmakerswerkplaats met opleidingsmogelijkheden in Ghana (EUR 7.500). Met deze opleiding kunnen straatkinderen in hun levensbehoeften voorzien.
* Het Bossche bedrijf Huisman & Van Muijen bouwde drie woningen in Mexico (EUR 4.500).

* De stichting Toekomst voor Haïti bouwde een aardbevingbestendig en orkaanbestendig leslokaal in Haïti (EUR 8.000).

^
Initiatief uit 2010: verbeteren water- en sanitaire voorzieningen ^Thibirigaskatowa school (Sri Lanka)

Aanvraag indienen
Wilt u of uw organisatie een aanvraag indienen? Klik dan hier voor het aanvraagformulier. U kunt uw aanvraag indienen tot uiterlijk 15 juni 2011.

Meer informatie
Wilt u meer informatie of twijfelt u over uw initiatief? Neem dan ('s ochtends) contact op met Carla Speklé, tel. (073) 615 90 72.

Waar voldoet uw aanvraag in ieder geval aan?


1. Het voorstel moet passen binnen minstens één van de volgende vier millenniumdoelen:
a. extreme armoede en honger zijn uitgebannen;
b. alle jongens en meisjes gaan naar school;
c. er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu; d. er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.
2. Het voorstel is (mede) een initiatief uit de Bossche samenleving.
3. Het voorstel is tweeledig van aard. Enerzijds biedt het concrete hulp in een ontwikkelingsland of voert het een project uit. Anderzijds zorgt het voor bewustwording in de Bossche samenleving.
4. Het voorstel moet aansluiten bij de behoefte van de bevolking in het betreffende ontwikkelingsland

5. Het voorstel besteedt aandacht aan de duurzaamheid van het project. Het bespreekt niet alleen het realiseren van het project, maar ook het onderhoud en beheer.

Hoe gaat het verder?
Het Millenniumcomité beoordeelt de aanvragen in juli. Het comité kiest uit alle aanvragen vier of vijf initiatieven uit. Hierover adviseert ze het college van burgemeester en wethouders. Zij maken hun besluit in september bekend.