D66

woensdag 11 mei 2011

D66: Ashton nog lang geen Europese Hillary

EU buitenlandchef Catherine Ashton slaagt er nog niet in om een helder en daadkrachtig EU buitenlands beleid neer te zetten. Dat is de conclusie van Europarlementslid Marietje Schaake na het debat met Ashton over de prioriteiten van haar beleid.

Steeds meer kritiek

Schaake: "Ze wordt te vaak gepasseerd door Cameron, Sarkozy en Merkel. Een verdeeld Europa is een zwak Europa. Ashton moet leiden en niet volgen!" De Hoge Vertegenwoordiger, in functie sinds december 2009, krijgt steeds meer kritiek te
verduren vanwege haar onzichtbaarheid rondom de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Schaake: "Als dictators bruut geweld gebruiken tegen de burgerbevolking moet de EU snel en krachtig durven te handelen, burgers verdienen onze directe steun en optreden. Krachtig Europees optreden, vooral in onze buurlanden, is ook in ons eigen belang".

Schaake steunt Guy Verhofstadt, leider van de Liberale fractie in het Europees Parlement, in zijn oproep aan Ashton vandaag om meer EU steun aan Egypte en harder optreden tegen de Syrische President te forceren.

EU sancties tegen Syrië zijn te weinig

Gisteren stelde de EU tegen 13 Syrische regeringsofficials sancties in terwijl er veel meer verantwoordelijken zijn voor het geweld tegen demonstranten. "Ashton moet meer leiderschap tonen en steviger optreden. Ze zou zich ook hard moeten maken voor een exportverbod van Europese technologieën naar dictaturen die daarmee kritische bloggers opsporen en opsluiten.", aldus Schaake. De sociaal-liberaal vindt ook dat de EU actiever met Turkije moet samenwerken om het geweld in het Midden-Oosten te stoppen. In een vergelijkbare situatie drong Schaake in 2009 met collega Europarlementariërs tevergeefs aan bij Ashton op een krachtig optreden toen vreedzame demonstraties in Iran met geweld werden neergeslagen.

Europese invloed in de wereld

Vorige week behaalde Ashton wel een succesje in New York, waar de EU een zwaardere stem in de Verenigde Naties krijgt. Schaake: "Voor deze upgrade in de VN heeft de EU hard gewerkt. Het is belangrijk dat de EU zijn invloed vergroot en met één mond spreekt op belangrijke dossiers als onze energievoorziening, klimaatontwikkelingen en de wereldhandel".