Waterschap Aa en Maas

Titus Brandsma Lyceum Oss

Jeugdbestuurder deelt waterkennis op Titus Brandsma Lyceum Oss

Luuk van Bergen, jeugdbestuurder van Aa en Maas èn leerling van het Titus Brandsma Lyceum in Oss, maakte zijn leraar aardrijkskunde, Henry van Bethlehem, blij met een prachtige Bosatlas. Alle 26 waterschappen hebben een bijdrage geleverd aan deze atlas, dus ook Aa en Maas, en iedere middelbare school in Nederland kreeg op 11 mei 10 exemplaren aangeboden. Want waterkennis delen is het credo.

`Het is een prachtexemplaar en ben hier erg blij mee. Goed in te zetten bij de profielwerkstukken. We gaan hier mee aan de slag!' aldus Van Bethlehem, mede namens zijn aanwezige collega's. Naast de atlas werden er flyers uitgedeeld met een oproep een film van enkele minuten te maken over water. Luuk vertelde dat het niet uitmaakt wat voor water. Te veel, te weinig, schoon, vervuild water. Suggesties kwamen meteen boven. De leerlingen van het TBL gaan ermee aan de slag. Ook genoeg ideeën waar zij wel een dagje naar toe willen. Dit is de prijs die er te winnen is.
bosatlas

Water staat op dit moment volop in de belangstelling. De kans op overstromingen is groot en volgens de Deltacommissie, die werkt aan een waterveilige toekomst, kost het waterbestendig maken van Nederland jaarlijks 1 miljard. Niet voor niets wordt er enorm geïnvesteerd in het ontwikkelen en toepassen van waterbeleid en waterkennis. Enkele kennisinstellingen bundelden hun waterkennis in Deltares. Rijkswaterstaat heeft een nieuwe Waterdienst. Deze ziet toe op de toestand en het gebruik van ons hoofdwatersysteem.Enbinnenkort is de nieuwe Waterwet van kracht.

Mondiaal platform voor water
De Nederlandse watersector organiseert in 2012 een reeks evenementen om de exportkansen van al die waterkennis te bevorderen. In de aanloop daar naartoe brengen Noordhoff Uitgevers en Lijn43 de Bosatlas van Nederland Waterland op de markt, inclusief een webportal, een onderwijseditie en een internationale editie. Doelgroepen zijn o.a. professionele partijen die in hun werk te maken krijgen met water, scholieren voortgezet onderwijs die voor hun studiekeuze staan, internationale partners die Nederland positioneren als hét mondiale platform voor water en ander geïnteresseerd publiek. Deze atlas in ontwikkeld samen met overheden, kennisinstellingen en bedrijven die actief zijn op het gebied van water.