GGD Zuid-Holland Zuid


Ouders stimuleren gezond leven niet

De meeste ouders vinden het onnodig om hun kinderen meer te laten bewegen of gezonder te laten eten. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van het Convenant Gezond Gewicht.

Ouders vinden aandacht voor een gezond gewicht wel goed. Alleen, zo zeggen de onderzoekers, doen ze er in de praktijk te weinig mee. Slechts één op de vijf ouders vindt het nodig dat hun kinderen meer gaan bewegen en maar een kwart wil dat ze gezonder gaan eten. Goed nieuws is dat tegenwoordig bijna alle kinderen dagelijks ontbijten, zo geeft TNO aan.

GGD, copyright ok

Volgens Convenant-voorzitter Paul Rosenmöller onderstrepen de resultaten de noodzaak van blijvende aandacht voor overgewicht. Hierbij blijft de voorbeeldfunctie van ouders cruciaal, zodat kinderen overal gestimuleerd worden om gezond te eten en voldoende te bewegen. Ook in de regio Zuid-Holland Zuid kampen veel kinderen met overgewicht. Maar liefst 18% van de 0-19-jarigen in de regio Zuid-Holland Zuid weegt te veel. Omdat overgewicht op jonge leeftijd een goede voorspeller is van overgewicht op late leeftijd, zullen veel van deze kinderen op volwassen leeftijd te zwaar zijn. Volwassenen met overgewicht hebben een verhoogd risico op een of meerdere gezondheidsproblemen of ernstige ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker.

De GGD Zuid-Holland Zuid zet daarom verschillende activiteiten in om kinderen meer te laten bewegen en gezonder te laten eten. Meer informatie hierover is te vinden op de website
www.voorkomovergewichtzhz.nl