CDA


Mobiel internet: hogere snelheden tegen lagere prijzen woensdag 11 mei 2011
Op woensdag 11 mei stemt het Europees Parlement voor het vrijgeven van meer zendruimte (radiospectrum) voor mobiele dataverbindingen in geheel Europa. CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (telecom): "We zien dat aanbieders van mobiel internet nu al capaciteit tekort komen, ook in Nederland, en overwegen om klanten voor bepaalde diensten extra te laten betalen. Die kant willen we niet op. Het besluit van vandaag is een belangrijke stap in de verwezenlijking van de Digitale Agenda van Eurocommissaris Neelie Kroes, die voorziet in de beschikbaarheid van betaalbare basis breedband internettoegang overal in Europa in 2013.

De lidstaten worden verplicht om de 800 MHz band uiterlijk in 2013 voor mobiel internet beschikbaar te stellen. In 2015 moet er in totaal 1200 MHz beschikbaar zijn voor mobiele breedbandverbindingen. Lambert van Nistelrooij: " De totale waarde van diensten die worden geleverd via het radiospectrum Europa is nu al 200 miljard euro per jaar. 4,3% van de jaarlijkse economische groei is afhankelijk van voldoende ruimte in het radiospectrum voor mobiel breedband internet. Het aantal mobiele verbindingen neemt elk jaar met 32% toe, tot 50 miljard mobiele internetverbindingen per jaar in 2020. Uitbreiding van de ruimte voor mobiel internet is daarom hard nodig voor burgers en bedrijven. Het is belangrijk om dit op Europese schaal aan te pakken. Zo werd ook het de Europese GSM standaard in de jaren 90 een wereldwijd succes.

In Nederland zijn de eerste stappen al gezet: in 2010 werd 130 MHz in de 2.6 GHz band geveild voor het opbouwen van een 4G netwerk. 2x40 MHz ging naar nieuwe aanbieders Ziggo4 en Tele 2, KPN en Vodafone bemachtigden elk 20 MHz en T-mobile moest het doen met 10 MHz. Zo komt er meer concurrentie, wat leidt tot lagere prijzen. Nederland zal ook de 800, 900 en 1800 MHz banden vrij maken en uiterlijk begin 2012 veilen.