CDA


Wortmann: CDA wil geloofwaardige stresstests voor banken woensdag 11 mei 2011
De jaarlijkse Europese stresstest voor banken moet worden aangescherpt om het vertrouwen in de stabiliteit van de bankensector te herstellen. Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "Het is cruciaal dat we een volledig beeld krijgen van hoe gezond ons bankenstelsel daadwerkelijk is, daarom wil het CDA een eerlijk antwoord op de vraag hoe kwetsbaar banken zijn ten aanzien van de waardedaling van staatsobligaties, zoals van Griekenland." Eurocommissaris Barnier heeft dinsdagavond in het debat toegezegd met gedetailleerde resultaten te komen.

Sinds vorig jaar worden Europese banken jaarlijks aan een stresstest onderworpen. Wortmann-Kool: "Het vertrouwen in de financiële sector is nog steeds niet hersteld zo blijkt uit koersdalingen van banken in de afgelopen weken. Een gedegen stresstest is cruciaal om de stabiliteit van banken te testen en eventuele zwakke broeders op te sporen. Onrust rond gezondheid de bankensector als geheel kan daarmee weggenomen worden." De uitkomst van de stresstest zal in juni gepubliceerd worden.

De stresstests proberen vast te stellen of banken genoeg kapitaal hebben om eventuele verliezen op te kunnen vangen. " De stresstest van vorig jaar was niet in staat om het vertrouwen in de banken sector te herstellen. De rampscenario's die werden gebruikt in de test verschilden per lidstaat en in veel gevallen was de informatie niet correct. Het gevolg was dat de Ierse banken die waren geslaagd voor de test kort daarna toch in zwaar weer belandde. Om te voorkomen moet de nieuwe Europese bankentoezicht autoriteit geharmoniseerde criteria verzekeren," aldus Wortmann.