GroenLinks kerncentrales onvoldoende Grote tekst

Criteria stresstests kerncentrales onvoldoende

Woensdag 11 mei 2011, 13:12u - Bas Eickhout

STRAATSBURG, 11 mei 2011 - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat de voorgestelde criteria voor de stresstesten voor kernreactors aangescherpt moeten worden. Gisteravond vond hierover een debat plaats met Energie-eurocommissaris Oettinger die ook deze mening lijkt toegedaan. Bas Eickhout: "De stresstest voor Europese kernreactors moet de risico's op een kernramp niet bedekken, maar deze juist onthullen zodat burgers weten welk risico ze lopen. We moeten vermijden dat we burgers een vals gevoel van veiligheid geven."

Eickhout vreest dat de criteria voor de stresstest zoals voorgesteld door WENRA (West-Europese Vereniging van Regelgevende Autoriteiten op Nucleair Gebied) tekort schieten: "Het lijkt erop dat veel van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dramatische kernramp in Fukushima niet worden meegenomen bij de Europese stresstesten. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met terroristische aanvallen, menselijk falen of vliegtuigcrashes. Een groot gemis en daarom roepen de Groenen op om de criteria zodanig aan te passen dat de stresstesten alle mogelijke risico's op een kernramp in kaart brengen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de gevolgen zijn enorm: dan mag je geen enkel risico buiten beschouwing laten."

GroenLinks Europarlementariër Eickhout vraagt zich af of er sprake is van onafhankelijke controle: "Dezelfde experts die in het verleden verantwoordelijk waren voor de veiligheid van de centrales, moeten nu deels hun eigen handelen beoordelen. Peer reviews zouden onontbeerlijk moeten zijn en ik roep de Commissie op om ervoor te zorgen dat dit in uiting komt in de uiteindelijke criteria."