Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2011-05-10

11 mei 2011

Bestuursrapportage 1e kwartaal 2011

Met de bestuursrapportage legt het college tussentijds verantwoording af aan de raad over de vorderingen die zijn gemaakt bij het realiseren van de doelen uit de begroting. In 2011 worden drie bestuursrapportages voorgelegd aan de raad: de eerste rapportage concentreert zich vooral op de effecten van de programmarekening 2010.
Er zijn tegenvallers door onder andere de hogere kosten voor de bijstand en lagere parkeeropbrengsten. Aan de andere kant heeft de gemeente in 2010 minder geïnvesteerd, waardoor ze in 2011 minder leent en dus minder rente hoeft te betalen. Het ingeschatte resultaat is met 296.000 euro uiteindelijk licht positief.

Eenrichtingsverkeer Van IJsendijkstraat

De afgelopen jaren is de verkeersdrukte op de Van IJsendijkstraat (tussen Dr. J.M. den Uyllaan en het Achterom) sterk toegenomen. Door deze groei komt de verkeersveiligheid, met name voor fietsers, en de leefbaarheid onder druk te staan. Om dit te verbeteren is het van belang de straat zo in te richten dat er minder verkeer doorheen gaat en er ruimte komt voor fietsvoorzieningen. Het college heeft daarom besloten eenrichtingsverkeer in te stellen in de Van IJsendijkstraat: het stuk tussen het eind van het bewoonde gedeelte en sporthal De Beukenkamp, richting het industrieterrein de Koog. Het ontwerpverkeersbesluit wordt ter kennisname aan de commissie Stadsontwikkeling gestuurd.
Op 13 januari heeft de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer verzocht om de verkeerssituatie rondom het scholeneiland ook nader te onderzoeken. Inmiddels zijn de onderzoeksresultaten binnen en naar aanleiding daarvan worden er extra voorzieningen getroffen om de verkeersveiligheid rondom de scholen te vergroten. Het college stemt in met deze aanvullende verkeersmaatregelen op de Flevostraat, Koogsingel en Oudlaan en stelt aan de gemeenteraad voor om hiervoor een aanvullend krediet van 125.000 euro beschikbaar te stellen.

Vaststelling inzamellocaties huishoudelijk afval

Vanaf 2007 is gewerkt aan een nieuw systeem voor het inzamelen van afval. Vanaf 2009 zijn inzamellocaties aangewezen voor het aanbieden van huishoudelijk afval. Omdat Purmerend steeds groter wordt, worden daar nu nieuwe inzamellocaties aan toegevoegd. Daarnaast hebben verschillende bewoners gevraagd om wijziging van een locatie. Het college heeft nu, naar aanleiding van wensen van bewoners, de derde serie aanwijzingsbesluiten vastgesteld. Hiermee verandert een aantal locaties waarop afval aangeboden kan worden.
Binnenkort worden de aanwijzingsbesluiten ter inzage gelegd.

Evaluatieverslag handhaving

De gemeente werkt aan een veilige leefomgeving voor elke Purmerender. Soms moet deze gewaarborgd worden door middel van handhaving. Het college heeft het evaluatieverslag handhaving 2010 vastgesteld. Hierin staat beschreven in hoeverre de handhavingstaken op het gebied van milieu, bouwen, brandpreventie en openbare buitenruimte volgens de planning zijn uitgevoerd.
De handhaving in de openbare buitenruimte heeft de grootste inzet van personeel gevergd vorig jaar, omdat er extra is ingezet op handhaving rond de afvalstoffenverordening.

Overleg colleges Zaanstad en Purmerend

Op dinsdag 19 april hebben de colleges van Zaanstad en Purmerend gezamenlijk vergaderd. Tijdens deze bijeenkomst werden belangrijke thema's voor de twee gemeentes doorgesproken. Geconstateerd is dat samenwerking en afstemming op het gebied van woningbouw, economische ontwikkeling en infrastructuur van belang is.
In de komende periode worden vanuit beide gemeentes een aantal zaken die betrekking hebben op deze thema's op een rij gezet. Daarbij wordt rekening gehouden met andere gemeenten in Noord-Holland. Eind 2011 willen de colleges hier dan gezamenlijk verder over spreken. De inzet is van elkaar te weten waar je staat en mogelijk tot een gezamenlijke opstelling te komen.