Raad van de Europese Unie

NL
Brussel, 9 mei 2011
(OR. en)
9912/11
PRESSE 125
Verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger
namens de Europese Unie
betreffende beperkende maatregelen tegen Syrië
De EU heeft besloten beperkende maatregelen op te leggen aan Syrië en aan personen die verantwoordelijk zijn voor het gewelddadige optreden tegen de burgerbevolking in Syrië. Deze maatregelen omvatten een embargo op wapens en uitrusting die gebruikt kunnen worden voor interne repressie alsmede een bevriezing van banktegoeden en een reisverbod voor dertien personen.
De EU reageert met deze maatregelen op het escaleren van het gewelddadige optreden - onder meer met militaire middelen - van de Syrische autoriteiten waarbij Syrische burgers zijn gedood, verwond of gearresteerd voor hun deelneming aan vreedzame protesten. Dat optreden is manifest in strijd met de universele beginselen van eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden.
Het doel van deze maatregelen is de Syrische leiders ertoe te bewegen hun aanpak onverwijld aan te passen. De EU roept Syrië ertoe op onmiddellijk een eind aan het geweld te maken en snel wezenlijke en brede politieke hervormingen door te voeren: de enige manier om op lange termijn voor vrede en stabiliteit in Syrië te zorgen. Indien Syrië dit nalaat, zal de EU in het licht van de ontwikkelingen overwegen de beperkende maatregelen uit te breiden, mogelijk zelfs tot de hoogste leiders. De EU doet andermaal een beroep op president Bashar Al-Assad om de weg te kiezen van hervormingen en een inclusieve nationale dialoog en verder bloedvergieten te vermijden zolang de deur openblijft.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zullen tijdens hun zitting later deze maand op de situatie in Syrië terugkomen.