Nieuws

Hartstichting organiseert live cardiologenspreekuur op Facebook

woensdag 11 mei 2011

Twee cardiologen beantwoordden gisteren vragen over hart- en vaatziekten op de Facebookpagina 'wehebbenjehartnodig' van de Hartstichting. Dit deden ze samen met de Hartstichting om aandacht te vragen voor vrouwen en hart- en vaatziekten. Vele vrouwen ontvingen direct antwoord op vragen.

WeHebbenJeHartNodig_logo_445x456 De Facebookpagina is opgericht in september 2010. De pagina heeft zich ontwikkeld tot platform waar vrouwen niet alleen informatie krijgen, maar ook met elkaar praten over hart- en vaatziekten.

Op dit moment heeft de site bijna 13.000 volgers die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen over hart- en vaatziekten en de activiteiten van de Hartstichting.

Cardiologenspreekuur
De belangstelling voor het vrouwenspreekuur was groot. Meer dan 50 vrouwen stelden vragen tijdens het spreekuur met de cardiologen Yolande Appelman en Janneke Wittekoek. De meeste vragen gingen over:
* hartkloppingen in relatie tot de overgang
* erfelijkheid

* medicijngebruik

De Hartstichting vraagt in mei extra aandacht voor hartklachten en de overgang. Hierover werden ook diverse vragen gesteld. Al met al zijn er rond het cardiologenspreekuur ruim 700 reacties geweest.

Overgangsklacht kan ook hartklacht zijn
Symptomen van hart- en vaatziekten en overgangsklachten bij vrouwen worden vaak verward. Dit is zorgelijk, omdat de kans dat vrouwen hart- en vaatziekten krijgen na de overgang 36% groter is dan ervoor. Toch weet maar 40% van de Nederlanders dit, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Hartstichting.

Met de campagne 'We hebben je hart nodig' pleit de Hartstichting voor meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen en meer wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

1 op de 3 vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte, zoals een hartinfarct of beroerte. Hart- en vaatziekten zijn daarmee doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op:

* www.facebook.nl/wehebbenjehartnodig (opent in nieuw venster)
* www.wehebbenjehartnodig.nl (opent in nieuw venster)
* onze campagnepagina