Socialistische Partij Rotterdam

SP: stop de kaalslag in het openbaar vervoer

11-05-2011 * De komende jaren wil het kabinet-Rutte tientallen miljoenen euro's bezuinigen op het openbaar vervoer in de regio Rotterdam. Als de plannen doorgaan, dan betekent dat voor de werkenemers in deze sector het verlies van tientallen banen. Maar ook de reiziger is de dupe: buslijnen worden geschrapt. De frequentie op meerdere lijnen gaat omlaag en in het weekend zal de dienstregeling later beginnen en eerder stoppen. Uit protest hiertegen staakte vandaag het RET-personeel en de SP steunt hen in het protest tegen deze kaalslag in het openbaar vervoer.

De bezuinigingsplannen voor 2012 op het openbaar vervoer hangen als een donkere wolk boven reizigers en het personeel in de OV-sector: 10 van de 77 buslijnen in de regio worden geschrapt, de BOB-bus zal alleen nog vrijdag en zaterdag rijden, de frequentie op meerdere lijnen gaat omlaag en in het weekend wordt de dienstregeling ingeperkt. Hiermee bezuinigt het kabinet de eerste 12 miljoen euro. Als vervolgens de volle mep aan bezuinigingen van 53 tot 80 miljoen euro zal worden doorgevoerd, is de kaalslag in het openbaar vervoer compleet.

De SP is solidair met de RET-medewerkers die vandaag staakten tegen deze bezuinigingsoperatie. Ze informeerde de reizigers en riep hen op ook zelf in actie te komen tegen de afbraak van het openbaar vervoer. Reacties per mail zijn welkom op stopkaalslagov@gmail.com

Een goed, frequent, veilig en betrouwbaar openbaar vervoer is van levensbelang voor Rotterdam. Ouderen, scholieren en studenten zijn het eerst de dupe van het schrappen van buslijnen. Veel andere reizigers worden door de bezuinigingen het openbaar vervoer uitgejaagd, de auto in. Dat is slecht voor het milieu en de bereikbaarheid van de stad.