Belgische Federale Overheid


Een knappe kapper kapt veilig

Datum: 11 mei 2011

Een nieuwe campagne en een website moeten kappers eraan herinneren om goede voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer ze werken met mogelijke risicoproducten zoals haarkleurmiddelen en permanentvloeistoffen. Zowel voor de kapper als voor de klant is het van het grootste belang dat deze producten veilig gebruikt worden.

Voorzichtigheid geboden

Alle risicoproducten moeten een veiligheidsevaluatie ondergaan voor ze op de markt gebracht kunnen worden. Maar ze zijn enkel veilig als kappers ze met de nodige voorzichtigheid gebruiken om het contact met de huid te beperken. Er zijn ook producten die zelfs wanneer ze goed gebruikt worden toch een allergische reactie kunnen uitlokken. Zo blijkt uit verschillende studies dat 6 tot 24 % van de kappers allergisch zijn aan één van de bestanddelen van haarkleurmiddelen. Uit een recent Deens onderzoek bleek dat rond de 5 % van de klanten al een allergische reactie kreeg bij een kleuring.

Referentiepunt met goede praktijken

'Knappe kapper' wil daarom een referentiepunt zijn met goede praktijken voor alle kappers. Als zij beter op de hoogte zijn van de specifieke gevaren van cosmetica, kunnen ze er meer verantwoord mee omgaan. Dat komt zowel hun eigen gezondheid als die van de consument ten goede. Speciale aandacht werd besteed aan het taalgebruik op de site om die zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de werkomgeving van de kappers. Er werd ook een aantrekkelijke mascotte voor de website gecreëerd. De mascotte geeft een humoristische toets aan de essentiële informatie op de site www.knappekapper.be.

De campagne werd officieel gelanceerd met een persconferentie tijdens het Belgisch Kampioenschap voor kappers op 9 mei 2011. Een uitstekende gelegenheid om een aantal knappe kappers aan het werk te zien.

De campagne 'Knappe kapper' is een samenwerking van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum voor de Verbruikersorganisaties), DETIC (Belgisch-Luxemburgse vereniging van producenten en verdelers van zepen, cosmetica, reinigings- en onderhoudsmiddelen, lijmen en mastieken) en het UBK/UCB vzw/asbl (de Belgische beroepsvereniging voor kappers). Een betere bescherming van de gezondheid van klant en kapper is de prioriteit voor alle partners.

Meer informatie vindt u op www.knappekapper.be.