Verkiezing Schoonste Strand van Nederland van start

Persbericht van Stichting Nederland Schoon

Verkiezing Schoonste Strand van Nederland van start ANWB-inspecteurs controleren de Nederlandse stranden

Den Haag, 11 mei 2011- Dit voorjaar trekt Nederland al massaal naar de kust. Hoe hebben de stranden deze eerst mensengolf doorstaan? De eerste peiling volgt vandaag, bij de start van de verkiezing 'Schoonste Strand van Nederland'. De hoofdinspecteur van de ANWB opent het seizoen, namens Stichting Nederland Schoon. Aan hem vandaag de taak om de stranden met de hoogste (Noord-Beveland) en de laagste score (Den Helder) van 2010 onder de loep te nemen. De andere 94 stranden volgen in de komende maanden.

Stichting Nederland Schoon organiseert de verkiezing van het Schoonste Strand elk jaar. Het doel is om beheerders, gemeenten en strandpaviljoenhouders te stimuleren hun gastvrijheid te tonen door het strand goed schoon te houden. "Tenslotte zorgt een schoon strand voor extra aantrekkingskracht en strandtoerisme draagt bij aan economische vooruitgang", zegt Henk Klein Teeselink, projectleider Schoonste Strand bij de Stichting Nederland Schoon.¿"Het wedstrijdelement werkt. Sinds de eerste verkiezing in 2003 zijn de Nederlandse stranden twee keer zo schoon geworden. Dat blijkt ook uit de metingen van de ANWB."

ANWB-inspecties en jury
Deze zomer inspecteren zes ANWB-inspecteurs 96 Nederlandse stranden. Deze stranden worden onaangekondigd geïnspecteerd, aan het einde van de middag en de volgende dag in de ochtend. Elk strand wordt op vijf plekken gemeten: bij de strandopgang, twee keer rond de paviljoens en verder op het strand ook twee keer. Van deze plekken maken de inspecteurs foto's. Aan de hand van deze beeldmethode bepaalt de ANWB-inspectie de schoonheidsgraad. Ook maakt men foto's om de scores te kunnen toetsen. De resultaten worden aan het einde van het seizoen beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit de voorzitter Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, Kees van Wijk, directeur van VVV Nederland en Koos Karssen, burgemeester van Maassluis.

Alle zeer schone stranden krijgen vier sterren uitgereikt en alle schone stranden drie.

Nauwe samenwerking
Belangrijk is dat beheerders en paviljoenhouders nauw met elkaar samenwerken, zoals in Noord-Beveland, de winnaar van vorig jaar. Het beheer van dit strand is in handen van de lokale ondernemer Jos van Halst, de paviljoenhouder van De Banjaard. "Wij zitten dichter op de bron van het afval en kunnen daardoor direct actie ondernemen als bijvoorbeeld afvalbakken over dreigen te lopen", aldus Van Halst. "Daarnaast spreekt mijn personeel mensen persoonlijk aan, als ze zien dat iemand rommel maakt op het strand." De gemeente Den Helder heeft aangekondigd dit jaar een forse stijging op de ranglijst te willen maken, onder meer door succesvolle methoden van goed scorende gemeenten over te nemen.

Extra aandacht voor sigarettenpeuken
Door zwerfafval te voorkomen, blijven stranden langer schoon en hoeft er minder te worden opgeruimd. Dit leidt uiteindelijk tot een kostenbesparing bij gemeenten en tot tevredenheid bij strandgasten en paviljoenhouders. Klein afval, zoals kauwgom en sigarettenpeuken, staat deze verkiezing in de schijnwerpers. Peuken zijn het meest voorkomende zwerfafval, zijn lastig op te ruimen en giftig voor het waterleven. Per 100 meter strand worden jaarlijks meer dan 4.300 sigarettenpeuken aangetroffen. Strandgemeenten die extra aandacht besteden aan de preventie van peuken op hun strand, kunnen meer punten scoren.

Stichting Nederland Schoon
De schoonste strandverkiezing is een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Stichting Nederland Schoon zet zich al sinds 1991 in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De stichting neemt deel aan het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Dit is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt. Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://pers.nederlandschoon.nl.
Bijlage:
* persbericht schoonste strand verkiezingpdf




Razende Robot Reporter