Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA wil genaderecht afschaffen

klok 11 mei 2011

Dat er de laatste vier jaar een grote wanverhouding is ontstaan tussen het aantal goedgekeurde Franstalige en Nederlandstalige genadeverzoeken aan de koning, zoals nu opnieuw blijkt uit cijfers van minister van Justitie De Clerck, is voor de N-VA niet nieuw. Twee jaar geleden maakten wij hier al gewag van. "Maar ook los daarvan is het feit dat genaderecht een exclusieve bevoegdheid is van de koning een middeleeuwse praktijk", stelt N-VA senator Karl Vanlouwe.

Het aantal aanvragen voor genade was ongeveer gelijkmatig verdeeld over beide gemeenschappen (gemiddeld 1.500). Maar de ingewilligde genadeverzoeken waren dat in geen geval: 513 Franstalige verzoeken tot kwijtschelding van straf werden ingewilligd, tegenover 109 Nederlandstalige. In 2010 bijvoorbeeld was de verhouding ingewilligde genadeverzoeken 90% Franstalig (69) tegenover nog geen 10% Nederlandstalig (6).

"Zonder zich te moeten verantwoorden, kan de koning bij willekeur beslissen over iemands vrijheid", stelt Vanlouwe. "Een genademaatregel moet immers nooit worden gemotiveerd omdat het een voorrecht is dat door de grondwet aan de koning is toegekend". De N-VA wil daarom dat het genaderecht wordt afgeschaft. "Deze 'koekjesdozenromantiek' is echt niet meer te verantwoorden, zeker niet in deze tijden van straffeloosheid. Als er individuele dossiers zijn die een strafvermindering rechtvaardigen - wat kan - dan zijn er andere wegen te bewandelen. Het is wat ons betreft aan de strafuitvoeringsrechtbanken om te beoordelen of gevangenen al dan niet vervroegd worden vrijgelaten." Auteur(s): Karl Vanlouwe, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, N-VA Fractiesecretaris/woordvoerder Senaat E-post: valerie vanpeel n-va be