Openbaar Ministerie

Transactie overeengekomen met belastingadviseur

11 mei 2011 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket en de Belastingdienst zijn een transactie, in de vorm van de betaling van een geldsom van EUR25.000, overeengekomen met een belastingadviseur wegens betrokkenheid bij het doen van een onjuiste belastingaangifte.

De belastingadviseur is verbonden aan een gerenommeerd accountants- en belastingadvieskantoor. De betrokkenheid bij de fraude bestond er uit dat de belastingadviseur voor zijn cliënt een privé beleggingsverlies van circa EUR800.000,- heeft laten verwerken in de boekhouding en de aangifte vennootschapsbelasting van een vennootschap van die cliënt. Het doel was om het in privé niet aftrekbare beleggingsverlies in de vennootschap als wél aftrekbaar te presenteren. De Belastingdienst kwam de fraude op het spoor na een boekenonderzoek en dit was reden voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek.

Uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat de fraude onder meer heeft kunnen plaatsvinden doordat beide afdelingen van het kantoor zich onvoldoende kritisch hadden getoond bij de verstrekking en beoordeling van voor de transactie relevante informatie.