Gemeente Barneveld


College B&W presenteert Kadernota 2012-2015

Versterken van de ambities met een financieel gezond huishoudboekje

Het college van burgemeester en wethouders versterkt de komende jaren de beleidsambities van de gemeente Barneveld. Daarbij wordt een nadrukkelijk beroep gedaan op de zelfstandigheid, de zelfredzaamheid en het ondernemerschap van inwoners en ondernemers.

Barneveld bouwt verder aan een goed bereikbare, leefbare en verkeersveilige gemeente, onder andere door de aanleg van wegen, de uitbreiding van woonwijken en de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen. Het is daarbij belangrijk dat het huishoudboekje van de gemeente Barneveld financieel gezond is. Dat staat in het ontwerp van de Kadernota 2012-2015.

De gemeenteraad heeft in november 2010 de Programmabegroting 2011 en de Meerjarenbegroting 2012-2014 vastgesteld. In deze begroting is rekening gehouden met de ambities uit de Strategische Visie Barneveld 2030 `Balans in ambitie en kwaliteit' en de keuzes uit het Coalitieakkoord 2010-2014 `Koers voor de toekomst'. In de Kadernota 2012-2015 staan de plannen voor het komende jaar en de drie jaren daarna.

Belangrijke thema's voor de komende jaren


1. Meer zelfredzaamheid door inwoners
De eigen verantwoordelijkheid van inwoners en ondernemers wordt de komende jaren steeds belangrijker. Vanwege de krimpende budgetten zal de gemeentelijke ondersteuning zeer selectief plaatsvinden.

De gemeente Barneveld geeft `de kanteling' de komende jaren verder vorm. Dit betekent een omslag van werken: van `claimgericht' naar `vraaggericht'. Op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betekent dit bijvoorbeeld dat inwoners waar nodig voor hun beperkingen worden gecompenseerd met behulp van passende oplossingen. Barneveld kijkt voor die oplossingen eerst en vooral naar de mogelijkheden van de persoon en zijn/haar sociale verbanden.


2. Ontwikkeling en uitgifte van bedrijventerreinen Na een (lange) periode van planvoorbereiding worden de komende jaren nieuwe bedrijventerreinen gerealiseerd. Voorbeelden zijn Harselaar-West-West, Columbiz Park, Harselaar-Driehoek, Harselaar-Zuid en Briellaerd-Noord. Met de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen komt het beheer van de terreinen nadrukkelijker in beeld. In dat verband wordt in samenwerking met het bedrijfsleven het parkmanagement geïntroduceerd. Ook wordt onderzoek gedaan naar de veroudering van de bestaande bedrijventerreinen en welke maatregelen in dat kader nodig zijn.


3. Goede bereikbaarheid
De gemeente Barneveld moet de komende jaren bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig blijven. Daarvoor zijn verschillende maatregelen nodig. Het gebied Barneveld-Harselaar-Voorthuizen wordt in de nabije en verdere toekomst ontsloten door een rondwegenstructuur. Het is de bedoeling om de komende tijd de westelijke rondweg om Voorthuizen te realiseren, inclusief het zogenoemde `pootje-Noord'. De plannen voor de realisering van de Harselaartunnel worden verder uitgewerkt. Daarnaast zorgen nieuwe stations op de lijn Amersfoort-Apeldoorn en op de Valleilijn bij Barneveld-Zuid voor een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Ook zijn goede fietsverbindingen van belang met voldoende en kwalitatieve fietsparkeervoorzieningen.


4. Ontwikkeling en realisatie van woningbouw De verwachting is dat de gemeente de komende jaren groeit naar 65.000 à 70.000 inwoners. Hiervoor is geschikte huisvesting nodig. De gemeente Barneveld zorgt voor een (verdere) realisatie van de wijken De Burgt, Veller, Puurveen, Blankensgoed, het voormalige gasfabrieksterrein, Holzenbosch (Voorthuizen-Zuid) en Barneveld-Noord. Ook in de kleinere kernen vindt woningbouw plaats.


5. Verbetering en verdere digitalisering van de dienstverlening De gemeente Barneveld wordt in 2015 dé (digitale) ingang voor alle inwoners, bedrijven en instellingen voor nagenoeg alle vragen aan de overheid. De gemeente Barneveld levert toegankelijke informatie via diverse kanalen en is duidelijk over wat de inwoner van de gemeente mag verwachten. Daarnaast vraagt de gemeente maar één keer de gegevens op en vermindert ook op die manier de administratieve lasten voor inwoners en ondernemers. Hierdoor zijn inwoners en ondernemers in staat zelf zo veel mogelijk informatie te vinden en diensten van de overheid te gebruiken.

De gemeente Barneveld zet de ontwikkeling van de digitale dienstverlening en het Klant Contact Centrum (KCC) verder voort. Daarnaast speelt mee dat het Rijk verschillende taken overhevelt naar de gemeente. Dat heeft gevolgen voor de organisatie.

Bezuinigingen
De gemeenteraad heeft in november 2010 besloten om de komende jaren in totaal EUR 8,2 miljoen structureel te bezuinigen. De gevolgen van deze bezuinigingen zijn of worden op verschillende terreinen in de samenleving merkbaar. De gemeente Barneveld heeft er voor gekozen om de bezuinigingen niet in één keer door te voeren; zo krijgen verenigingen, organisaties en instellingen in 2012 de helft van de oorspronkelijke bijdrage. In 2013 worden de gemeentelijke bijdragen beëindigd.

Het college van burgemeester en wethouders is zich ervan bewust dat het Rijk de komende periode verschillende taken overhevelt naar de gemeente. Dat staat in het Bestuursakkoord dat het Rijk met de VNG (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft gesloten. Begin juni wordt duidelijk of het akkoord door de gemeenten wordt ondersteund. In de Kadernota 2012-2015 is vooralsnog geen rekening gehouden met de mogelijke financiële gevolgen van het akkoord.

Financiën
Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat de ambities worden uitgevoerd met een financieel gezond huishoudboekje. De belangrijkste uitgangspunten zijn:


- In de Kadernota 2012-2015 is zicht op een sluitende meerjarenbegroting.


- De ingezette nullijn (voor lonen en prijzen) wordt voortgezet.


- De belastingen worden alleen met een reëel inflatiepercentage aangepast, waarbij wordt uitgegaan van 2%.

In de Kadernota 2012-2015 worden - ten opzichte van de Programmabegroting 2011 - alleen nieuwe beleidstoevoegingen voorgesteld op het gebied van onderwijshuisvesting en regionale samenwerking.

Gemeenteraadsvergadering
Het college van burgemeester en wethouders heeft het ontwerp van de Kadernota 2012-2015 naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeenteraad bespreekt de Kadernota 2012-2015 op dinsdag 31 mei 2011. De vergadering begint om 15.00 uur en wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis.

De conceptversie van de Kadernota 2012-2015 is te vinden ook te vinden op de website van de gemeente Barneveld. Volg daarvoor de onderstaande link.

Conceptversie Kadernota 2012-2015

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl